Arta, un business care iti lasa timp de vacante si pasiuni - Marc Ullrich, CEO Lumas

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 00:00
3537 citiri
Arta, un business care iti lasa timp de vacante si pasiuni - Marc Ullrich, CEO Lumas
Foto: www.lumas.com

Marc Ullrich, CEO Lumas, lant international de galerii de arta, vorbeste intr-un interviu acordat Business24 despre strategia sa de business, despre profitul din arta, dar si despre cum se vede Romania din ochii unui antreprenor din afara.

Arta poate fi profitabila, daca iti cunosti nisa, spune antreprenorul care se mandreste, insa, cu o tara in care arta este gustata la un alt nivel. Succesul dobandit ii permite vacante in Myanmar si in Asia, in general, dar si pasiuni excentrice precum parasutismul.

iPad-ul sau este singurul gadget scump de care chiar crede ca are nevoie, iar, in rest, banii sai se duc pe mancare buna si excursii decente, sustine CEO-ul Lumas.

Ati creat Lumas in 2003. De unde a pornit ideea?

Totul a inceput in 1996, la New York - East Village, unde locuiam pe atunci. L-am cunoscut pe John (co-fondator n.r) la un magazin de antichitati. La inceput nu prea parea a fi vorbaret, insa apoi, plin de pasiune, ne-a aratat comorile sale: poze din presa anilor '20.

Am fost foarte impresionati de John si de pozele sale si am cumparat cinci poze originale. Acela a fost inceputul implcarii noastre pline de pasiune in arta fotografiei.

Ideea de a crea Lumas s-a nascut la putin timp dupa aceasta experienta: operele de arta in editie limitata, originale, ar trebui sa fie accesibile tuturor.

Foto: www.lumas.com

Ce are Lumas de oferit iubitorilor de arta din intreaga lume?

Piata artei digitale, a designului contemporan si fotografiei autentice sufera un gol imens in ziua de astazi. Galeriile vand lucrari in editii limitate de maxim cinci piese in format mare la preturi de cu cinci zero-uri doar catre colectionarii cu experienta, institutii sau muzee.

Lumas ofera o alternativa la un pret rezonabil si a creat un nou spatiu pentru arta, unde arta originala poate fi descoperita, experimentata si achizitionata foarte usor.

Noi le oferim colectionarilor si iubitorilor de arta o selectie diversa de lucrari de arta de la aproximativ 160 de artisti atat dintre cei consacrati cat si dintre cei aflati la inceput de drum. Peste 1.400 de lucrari sunt disponibile in editii de cate 75-150 de piese, semnate de artisti. Aceste editii ne permit sa cerem preturi rezonabile intre 120 si 800 de euro.

Obiectivul Lumas este sa transforme fotografiile de cea mai inalta clasa, de calitatea operelor expuse la muzeu in fotografii accesibile pentru toata lumea. Galeriile noastre ofera o perspectiva vasta asupra scenei artei contemporane.

Expozitii prin rotatie si evenimente extra, precum prezentari de carte, discutii cu experti si artisti, toate acestea vin cu noi idei si se transforma in sfaturi valoroase pentru cei aflati la inceput de drum in colectionarea de obiecte de arta.

In noiembrie 2004 se deschidea prima noastra galerie in Berlin, la faimosul "Hackesecher Markt". Astazi Lumas are 16 galerii in tari precum Germania, SUA, Regatul Unit, Elvetia, Austria si Franta.

Cat de profitabila este arta intr-o tara precum Germania?

Germania este o tara iubitoare de arta. Fotografia a devenit chiar punctul de atractie pentru podiumul artei secolului 21.

Cel mai important, insa, este - ca in orice business- sa iti gasesti nisa, clientela care sa iti impartaseasca pasiunea. Daca strategia functioneaza, atunci arta ar putea fi destul de profitabila.

Foto: www.lumas.com

Ce stiti despre Romania? Ati veni aici in vacanta?

N-am fost niciodata in Romania, dar sigur ca as veni. Am calatorit prin aproape 40 de tari pana acum. Obiectivul meu personal este sa vizitez doua tari noi pe ani pentru a vedea cat mai mult posibil din intreaga lume.

Intrucat nu stiu prea multe despre Romania, in afara de stirile care mai apar din cand in cand, mi-ar placea foarte mult sa invat lucruri despre Romania.

Aveti vreo destinatie de vacanta preferata?

Da, este fara doar si poate Myanmar (Burma). Oamenii de aici sunt cele mai bune gazde din lume. Mostenirea culturala este extraordinara si, in plus, inca nu sunt foarte multi turisti. Acest lucru se va schimba, cel mai probabil, curand.

Daca iti place sa calatoresti prin Asia, trebuie sa vizitezi si Myanmar . Cateva obiective pe care nu trebuie sa le ratezi: situl arheologic din Bagan (3.300 de temple din secolul 9-13) si Shwedagon Pagoda din Yangon.

Dar vreun hobby excentric?

In ultimii ani am practicat parasutismul. Cea mai noua tehnica pe care trebuie sa o invat este sa saritura din avion fara insotitor, din prima zi. Desigur, in spatele tau vor sari doi instructori.

Dupa primele zece sarituri n-o sa te mai enerveze nici aglomeratia din trafic, nici nimicurile de zi cu zi. E ca un fel de terapie si multa multa distractie.

Si, pentru ca suntem la editia de weekend "Cum sa-i cheltuiesti", care este cel mai scump obiect pe care vi l-ati cumparat?

In mod cert este casa mea. Am reconditionat o casa veche cu o gradina imesa pentru copii. In afara de asta, sunt un tip econom, pasionat de mancarea buna si calatoriile la un nivel decent.

In afara de iPadul din dotare, nu consider ca am nevoie de gadgeturi scumpe.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#business arta, #afaceri galerii arta, #progit galerii arta, #interviu Marc Ullrich Lumas , #Manageri