Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Antreprenorii din Romania, mai increzatori in propria afacere decat in industrie

Antreprenorii din Romania, mai increzatori in propria afacere decat in industrie


Oamenii de afaceri din Romania sunt mai increzatori ca vor inregistra cresteri ale afacerii lor in 2013. in schimb, ei sunt mai putin optimisti privind cresterea industriei in care activeaza.

25% dintre liderii de business din Romania sunt foarte increzatori, iar 40% sunt relativ increzatori ca firmele lor vor creste in 2013, arata concluziile studiului Ernst & Young "O noua viziune a cresterii".

Cu toate acestea, ei sunt mai putin optimisti privind cresterea industriei in care activeaza - doar 4% sunt foarte increzatori in acest lucru.

In ceea ce priveste cifra de afaceri, 51% dintre ei se asteapta sa inregistreze o crestere moderata, de 5%-10% in 2013. Estimarile privind cresterea profitului sunt de asemenea pozitive - 37% estimeaza ca vor avea o crestere de 5%-10%, in timp ce 22% estimeaza o crestere de doua cifre a profitului, de pana la 20%. Doar 9% dintre respondenti sunt foarte optimisti, mizand pe un avans de 20%-30% al profitului.

Pentru a face fata presiunilor impuse de criza economica in mediul local de business in 2012, 30% din oamenii de afaceri chestionati au declarat ca au recurs la reduceri de costuri, iar 28% s-au concentrat pe cresterea productivitatii.

In privinta cererii clientilor in urmatoarele 12 luni, 66% dintre cei chestionati considera ca nu se vor inregistra modificari majore, fata de doar 2% care se asteapta sa asistam la modificari si 32% care considera ca va ramane la fel ca si anul trecut.

Totodata, 60% dintre oamenii de afaceri care au participat la studiul Ernst & Young considera ca succesul companiei lor pe piata depinde in mare masura de abilitatile echipei. 83% dintre cei chestionati considera ca nivelul de educatie al fortei de munca este foarte important pentru reusita companiei.

In privinta echipei, doar 26% dintre respondenti au declarat ca intentioneaza sa creasca numarul angajatilor in 2013, iar 56% estimeaza ca vor mentine acelasi numar de angajati ca si in anul precedent. Daca 55% prevad o crestere de 5-10% a salariilor in 2013, in linie cu rata estimata a inflatiei, 42% se asteapta la o stagnare a nivelului salarial pentru urmatoarele 12 luni.

Principala sursa de finantare in 2012: Creditele bancare

Pe de alta parte, 47% dintre respondenti au mentionat ca principala sursa de finantare a investitiilor companiilor lor in 2012 au fost creditele bancare, iar 45% intentioneaza sa apeleze la aceeasi sursa pentru a-si finanta investitiile in 2013. Doar 41% iau in calcul posibilitatea de a recurge la finantare europeana in 2013.

In acest context, doar 18% din companii spun ca vor continua batalia preturilor mici pentru a-si creste vanzarile in 2013. In schimb, 75% au raspuns ca vor introduce pe piata produse/servicii noi pentru clientii existenti, 33% intentioneaza sa intre pe piete noi cu produsele/serviciile pe care le au, in timp ce 20% spun ca si-au regandit produsele pentru a ataca piete geografice noi.

Studiul Ernst & Young are la baza un chestionar aplicat in perioada 21 ianuarie - 5 februarie a acestui an. In raport se analizeaza raspunsurile a 105 executivi de top, prezentandu-se perceptia acestora asupra perspectivelor mediului de afaceri din Romania in 2013.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2485 ori