Allan Mullaly, cel mai bine platit CEO din industria auto

Sambata, 31 Martie 2012, ora 15:38
1695 citiri
Allan Mullaly, cel mai bine platit CEO din industria auto

Allan Mullaly, CEO-ul Ford, a castigat 29,5 milioane de dolari in 2011 de la compania pe care o conduce. Suma il ajuta sa isi pastreze titlul de cel mai bine platit director executiv din indudstria auto, foarte aproape de conducatorii Walt Disney si IBM.

Castigurile lui Mullaly au crescut cu 11% fata de 2010, contribuind la un total de 148,3 milioane de dolari de cand s-a alaturat companiei Ford, in 2006, scrie Detroit Free Press.

Desi Ford a fost pe profit anul trecut, bonusurile directorilor de top au scazut deoarece compania nu a reusit sa atinga o anumita cota de piata si tinte de calitate si costuri.

O mare parte din salariul lui Mulally a fost alcatuita din bonusuri si actiuni. Salariul CEO-ului a fost de 2 milioane de dolari (in crestere cu 43%) si bonusuri de doar 5,46 milioane de dolari (in scadere cu 95%), iar restul au fost actiuni din care nu poate obtine castiguri decat peste cativa ani.

Pachetul din 2011 nu include cei 34,5 milioane de dolari in actiuni care i-au fost garantati in urma cu doi ani si care i-au revenit la inceputul acestei luni.

De asemenea, CEO-ul for a primit un "premiu" continand 376,016 actiuni care vor putea fi accesate in 2014 si posibilitatea de a cumpara 1.275 milioane de actiuni cu 12,46 dolari peste trei ani. Doar cateva dintre acestea sunt incluse in pachetul pe 2011 anuntat vineri de companie.

Allan Mullaly are in subordine 164.000 de angajati la nivelul mondial, dar a condus compania intr-o perioada in care a avut pierderi de 30,1 miliarde de dolari.

In 2011, Ford a raportat un profit de 8,8 miliarde de dolari, insa actiunile companiei au pierdut 36% din valoarea lor dupa o lunga perioada din care au fost pe crestere.

Topul celor mai bine platiti directori Ford

Urmatorul in topul celor mai bine platiti angajati Ford se numara presedintele Bill Ford, al carui venit pe 2011 a fost de 14,5 milioane de dolari. El este stranepotul fondatorului companiei, Henry Ford.

Sergio Marchionne, care se afla la conducerea Chrysler, Fiat si Fiat Industrial, a raportat un venit combinat de 22,2 milioane de dolari, dupa ce a refuzat plata de la Chrysler.

General Motors nu si-a facut publice inca cifrele pe 2011, insa veniturile CEO-ului Dan Akerson vor ramane, cel mai probabil, inghetate la 9 milioane de dolari din cauza restrictiilor legate de ajutorul guvernamental pe care producatorul auto l-a primit.

Analisti: Un salariu exagerat, in raport cu situatia de pe piata muncii din SUA

Analistii considera ca salariul lui Mulally este scandalos, raportat la salariile angajatilor, in contextul in care SUA se confrunta cu o rata a somajului de 8,3%.

"Allan Mullaly este un CEO bun, dar e greu de justificat de ce are un salariu atat de mare sau numarul mare de actiuni pe care le-a primit pentru 2011, mai ales in conditiile in care actiunile companiei nu performeaza", a declarat Jimmy Settles, vicepresedinte UAW.

"In timp ce salariul CEO-ului a crescut, castigul mediu a milioane de angajati din SUA, ajustat la rata inflatiei, a scazut in luna februarie cu 1,2% fata de luna de varf, octombrie 2010.

Purtatorul de cuvant Ford, Jay Cooney, sustine ca valoarea actiunilor a crescut cu 370% in ultimii trei ani sub conducerea lui Mullaly.

"Asa ca, in mod evident, aduce plusvaloare companiei", a completat acesta.

Aceasta performanta pe parcursul celor trei ani, insa, se bazeaza pe o crestere a pretului actiunilor de la minimul istoric atins in plina recesiune, spun jurnalistii de la Detroit Free Press. Cresterea totala a companiei pe cinci ani este de 43%, iar valoarea actiunilor a scazut cu 36% anul trecut.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#top salarii auto, #Allan Mullaly Ford, #salariu Ford , #Manageri