Afacerea de familie, un avantaj sau nu? Cu Adrian Dragnea, Pure Clean

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 00:00
4146 citiri
Afacerea de familie, un avantaj sau nu? Cu Adrian Dragnea, Pure Clean
Foto: Adrian Dragnea si Laura Mois

Adrian Dragnea a creat firma de curatenie Pure Clean impreuna cu sotia sa, Laura, fara sa renunte la carierele lor de pana acum. Ideea ca "afacerile nu se fac in familie" nu a fost niciodata un impediment pentru ei, sustine antreprenorul.

Afacerea se dezvolta tocmai pentru ca cei doi se completeaza: "Eu vin cu solutii pe partea tehnica, iar sotia mea se ocupa de partea practica", spune antreprenorul care subliniaza ca el este pasionat de tot ceea ce inseamna inovatie, iar partenerul sau de afaceri este pasionat de dezvoltare personala.

"Atat eu, cat si sotia mea, am avut dintotdeauna o deschidere catre antreprenoriat. Mereu incercam sa invatam lucruri noi, din diverse domenii.

Chiar daca pana la inceputul anului 2013 nu am avut nicio tangenta cu domeniul curateniei profesionale, atunci ni s-a ivit ocazia sa dobandim know-how in domeniu. Am profitat de ocazie, ne-am documentat serios despre ce inseamna sa activezi in acesta industrie si dupa trei luni, in aprilie 2013, am avut prima comanda", isi prezinta antreprenorul povestea de business.

Cum v-ati dat seama ca o sa functioneze o firma de curatenie?

Ca orice antreprenor la inceput de drum, ne-am facut niste scenarii si planuri dupa care ne-am ghidat ulterior. Au fost lucruri care s-au potrivit, dar si lucruri pe care nu le-am prevazut initial. Am sperat mereu ca o sa functioneze ideea noastra si am depus toate eforturile in acest sens.

Nu puteam garanta 100% de la inceput ca business-ul o sa fie un succes, dar cu munca si efort depuse zilnic ne atingem planurile.

Intr-adevar lipsa de timp a populatiei este un avantaj pentru noi, iar consumul de servicii creste tot mai mult, in aceasta perioada, ulterioara crizei economice.

Cine s-a gandit la toate aceste detalii?

Ne-am gandit impreuna la toate detaliile astfel incat Pure Clean sa functioneze. Eu vin cu solutii pe partea tehnica, iar sotia mea se ocupa de partea practica. Un lucru cert este faptul ca ne completam foarte mult si reusim sa trecem impreuna peste situatiile mai complicate si neprevazute.

Cat ati investit in aceasta afacere?

Investitia initiala a fost de 12.000 Euro. Aceasta suma a inclus necesarul deschiderii business-ului, de la autoturismul cu care mergem la fiecare lucrare, la aparatura tehnica profesionala si solutiile de curatenie folosite, pana la trainingurile pe care angajatii le fac inainte de a incepe munca.

Ce cifra de afaceri ati inregistrat in 2013?

In anul 2013 cifra de afaceri a fost de 4.500 Euro, dar in 2014 ne-am propus sa o crestem pana la 25.000 Euro.

Putem spune ca o firma de curatenie devine un business tot mai profitabil, in 2014?

O firma de curatenie poate deveni un business tot mai profitabil, dar depinde de implicarea managerilor/fondatorilor. Noi am ales sa supervizam toate lucrarile pe care le avem, pentru a nu exista reclamatii si pentru a multumi si cei mai pretentiosi clienti.

Ce planuri aveti pentru afacerea dumneavoastra?

Ne dorim sa crestem organic pentru ca Pure Clean sa fie un business durabil. Ne-am propus ca anul acesta (pana la finalul lunii decembrie) sa avem un numar de 20 de lucrari pe saptamana si sa incheiem 7 abonamente/contracte pentru persoane fizice sau/si juridice. Pentru a atinge aceste obiective avem nevoie de aproximativ 20 de angajati.

Cum ar arata o extindere pe domeniul dumneavoastra?

In momentul de fata avem nevoie de extindere atat pe verticala, cat si pe orizontala. Vrem sa crestem atat numarul de lucrari pe care le avem in mod constant in toate sectoarele in care activam (rezidential, birouri si hoteluri), dar si numarul angajatilor care sa execute comenzile.

Care sunt avantajele si dezavantajele de a avea un business in familie, dupa parerea dumneavoastra?

Noi ne intelegem foarte bine si ne completam cu activitatile pe care le intreprindem. Din punctul nostru de vedere acestea sunt avantaje deoarece evitam anumite discutii inconfortabile si reusim sa trecem mai usor peste problemele imprevizibile.

Pana in momentul de fata nu am identificat vreun dezavantaj care sa ne afecteze activitatea. Speram ca acest lucru sa nu se schimbe in viitor.

Nu sunteti tentati sa va lasati acaparati de business?

Tot timpul liber pe care il avem il dedicam business-ului Pure Clean, dar nu neglijam lucrurile pe care le avem de facut la joburile noastre. Eu lucrez la un cabinet stomatologic, iar sotia mea lucreaza in domeniul bancar.

Sunt lucruri la care am renuntat (de exemplu: am micsorat numarul de intalniri cu prietenii), dar compensam cu satisfactiile rezultate din munca noastra.

Cum alegeti sa va deconectati?

Pentru noi deconectarea inseamna o evadare in aer liber sau o plecare din Bucuresti. Aceste iesiri ne permit sa petrecem timp impreuna, sa ne relaxam, dar si sa facem planuri de viitor. Eu sunt pasionat de tehnicile de inovare, iar sotia mea prefera sa se documenteze constant cu privire la diverse modalitati de autodezvoltare (personala).

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Adrian Dragnea Pure Clean, #afacere familie avantaje, #afacere firma curatienie , #Manageri