Adrian Bodomoiu, Wizrom - Ce nu iti planifici nu se intampla

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 00:00
2561 citiri
Adrian Bodomoiu, Wizrom - Ce nu iti planifici nu se intampla

Adrian Bodomoiu, managing director Wizrom Software, vede pentru 2013 o oportunitate pentru businessul sau: apetenta pentru retehnologizare a marilor companii, daca acestea sunt sustinute prin suport si mentenanta.

Odata cu dezvoltarea activitatii companiei pe care o conduce, Adrian Bodomoiu priveste si inspre proprii sai angajati, intre care vrea sa gaseasca lideri care sa sustina extinderea pe care o planuieste in viitor, a declarat acesta intr-un interviu acordat Business24.

Strategia si planurile de business nu-l impiedica, insa, sa isi planifice si timpul personal in care prioritatea este familia, dar si aeromodelismul sau pasiunea de a construi areomodele.

Cum a fost anul 2012 pentru afacerea dumneavoastra?

Practic a fost anul parteneriatelor pentru noi. A fost un an in care ne-am consolidat reteaua de parteneri in tara. Avem acum acoperire nationala printr-o retea de patruzeci de parteneri. Am facut parteneriate cu doi giganti software, Infor si IBM.

Acest parteneriat continua drumul pe care l-am inceput cu cativa ani mai inainte sa devenim unul din principalii integratori de sisteme din Romania. Si ca sa ajungi acolo ai nevoie de solutii noi, de mai mult decat software. Asta a fost una din strategiile pe care le-am adoptat in 2012 si s-a dovedit a fi de succes.

In 2012 am facut si un parteneriat educational cu Exec-Edu, in care promovam solutiile IBM Business Analitics si ajutam studentii de acolo sa experimenteze cunostintele acumulate si in mod practic prin solutii care stimuleaza procesele de business pe care le invata.

Bineinteles, nu in ultimul rand, in 2012 am castigat mult mai multi clienti si proiecte noi. Am castigat prin competitie, desi competitia este foarte intensa. Mie imi plac foarte mult concursurile si in anul 2012 am avut rezultate foarte bune.

Ce planuri aveti pentru 2013?

In 2013 vrem sa continuam ce am inceput, pe de-o parte, si sa aprofundam. Credem foarte mult in 2013 in zona de ERP. Eu cred ca o sa fie o crestere, desi studiile spun ca nu se asteapta miracole pentru anul 2013.

Noi am facut un studiu al nostru printre companiile cu cifra de afaceri mai mare de cinci milioane de euro si am descoperit ca aproape jumatate dintre ele inca folosesc solutii de acum aproape zece ani de zile.

Si credem ca multe dintre ele vor aplica pentru un upgrade in 2013, mai ales ca in 2012 multi au asteptat proiectele pe fonduri europene, care n-au mai venit, si si-au pregatit poate chiar si business plan-uri legate de proiectele pe care voiau sa le dezvolte cu fonduri europene. Iar companiile de succes, in general, duc mai departe proiectele si nu asteapta sa vina din exterior.

Cum este pregatit Wizrom Software pentru aceasta etapa?

In primul rand si tehnologia a avansat puternic, suntem una din premele companii care au investit pe zona de cloud computing, iar lucrul acesta incepe sa dea roade pentru ca modelul SAS este un model care vine in sprijinul companiilor ce vor sa faca mai mult, cu resurse mai putine.

Diferenta este ca nu trebuie sa-si achizitione ei tot sistemul (si software si hardware si partea de intretinere), ci o sa lucreze intr-un sistem de rate sau leasing operational: platesti un "fee" lunar si atunci costurile sunt impartite pe mai multi ani de zile. Firma se ocupa apoi si de partea de mententanta si intretinere. Noi credem ca modelul acesta va avea succes. A prins deja la cam 10% din contractele noi de anul trecut. Noi speram sa creasca.

Practic dispare constrangerea care era, si mai este inca, pentru unele companii care ar fi trebuit sa investeasca foarte multi bani brusc, ceea ce provoaca o problema in cash flow. Si atunci daca nu mai trebuie sa investesti sume foarte mari pe termen scurt apetenta la retehnologizare este mai crescuta. Atentie, nu este un credit bancar, nu exista dobanzi.

Ati observat un interes crescut spre astfel de solutii?

Sigur, si in acelasi timp, un soft de zece ani vechime e ca si cum ar fi aproape in epoca de piatra. In IT si Hi Tech, zece ani e ca un mileniu, din punctul de vedere al evolutiei.

Pe de-o parte sunt costuri de intretinere foarte mari, fiind sisteme vechi nu mai gasesti componente sa le upgradezi, sa le faci sa functioneze in continuare. Oricand exista pericolul de a se prabusi, sa nu mai functioneze si sa pierzi foarte mult in momentul respectiv. Si in acelasi timp ele nu beneficiaza de noile trenduri in tehnologie, de partea de mobilitate. Sunt si costuri de oportunitate care nu apar pe hartie, dar ele sunt.

Ce alte planuri aveti pentru businessul dumneavoastra in 2013?

Vom continua calea catre "system integrator", cu un accent deosebit in zona de infrastructura, in zona de solutii de securitate, de solutii de "business continuity", o sa cautam parteneriate noi. Un segment pe care l-am analizat anul trecut si e vorba de un business de un miliard si jumatate de euro in zona transporturilor.

Am vazut ca exista un interes pentru o solutie de "Transportation Management System", solutie care este ca un fel de ERP specializat in zona aceasta a transporturilor. Aceasta este o piata pe care ne-am propus sa o "atacam" si sa o "cucerim".

Va mai ramane timp si pentru planurile personale?

Mai demult un bun si vechi prieten imi spunea: "Ce nu iti planifici nu se intampla". Astfel, si in viata personala merg dupa principiile din business si imi planific timpul pentru a a reusi sa ajung la un echilibru.

V-ati propus vreun obiectiv pentru 2013? Daca da, care este acesta?

Wizrom a crescut mult in ultimul timp, a crescut poate nu din punctul de vedere al cifrei de afaceri, ci din punct de vedere al activitatilor pe care le desfasoara. Mi-am propus ca anul acesta sa lucrez mult mai indeaproape cu angajatii si sa creez lideri in organizatie care sa poata prelua extinderea companiei noastre.

In general sunt de parere ca mai bine este sa cresc o persoana din cadrul organizatiei, care sa aiba un rol important de conducere in viitor, decat sa apelez la un manager "de import".

Pe de alta parte, ma voi axa pe zona de formare profesionala si training al tuturor angajatilor din Wizrom, in asa fel incat si compania dar si clientii sa beneficieze de servicii mai bune si de o experienta mult mai buna.

Cum alegeti sa va relaxati, in zilele de weekend si in vacante?

In mai multe feluri. De obicei nu imi place monotonia si in special depinde si de anotimp. De exemplu, vara imi place sa ies cu familia cu bicicletele, sa ne plimbam, iarna mergem la ski. De obicei foarte mult timp il dedic familiei.

Sunt foarte multe lucruri pe care le putem face cu un buget modest. E adevarat ca am o pasiune care nu e foarte ieftina. Sunt pasionat de aeromodelism si investesc in aceasta pasiune, dar imi place foarte mult si sa construiesc.

Investesc mai mult in materii prime pentru ca imi place nu doar sa le pilotez, ci sa le si construiesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#afaceri Wizrom Software, #tendinte 2013 ERP, #Adrian Bodomoiu Wizrom Software , #Manageri