Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Activitatea din industria prelucratoare, comert si servicii va creste in urmatoarele trei luni

Activitatea din industria prelucratoare, comert si servicii va creste in urmatoarele trei luni

Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru sfarsitul anului 2006 si lunile ianuarie, februarie 2007, o crestere moderata a activitatii din industria prelucratoare, o scadere a activitatii din constructii pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, o crestere a vanzarilor de marfuri in comertul cu amanuntul in preajma Craciunului si mentinerea trendului pozitiv in activitatea sectorului de servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, informeaza un comunicat emis de Institutul National de Statistica.

Estimarile pentru perioada decembrie 2006 - februarie 2007 evidentiaza mentinerea trendului pozitiv pentru volumul productiei din industria prelucratoare. Valoarea soldului conjunctural (plus opt la suta) exprima insa o crestere de mai mica intensitate fata de prognoza din luna precedenta (plus 12 la suta).

Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea in continuare o tendinta de usoara scadere, soldul conjunctural fiind de minus sase la suta. Scaderea va fi mai accentuata, conform estimarilor managerilor, in ramurile privind fabricarea materialelor de constructii si alte produse din minerale nemetalice, celuloza, hartie si produse din hartie, articole de imbracaminte (cu solduri conjuncturale negative de 21 la suta, 18 la suta si 13 la suta). Managerii din industria prelucratoare estimeaza ca preturile vor inregistra o crestere (sold conjunctural de plus 31 la suta), mai intensa fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural de plus 25 la suta).

De asemenea, se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei din sectorul de constructii (sold conjunctural de minus 34 la suta) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural de minus 19 la suta). Se prognozeaza si diminuarea numarului de salariati, atat pe total activitate (sold conjunctural de minus 24 la suta), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Managerii estimeaza si o crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural de 31 la suta), precum si mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural de 21 la suta).

Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra un trend pozitiv, dar intensitatea cresterii va fi mai mica decat in perioada precedenta (sold conjunctural de 26 la suta). Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra la acest sfarsit de an un sold conjunctural pozitiv (de 25 la suta). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural de 17 la suta) si o crestere a comenzilor marfurilor din import (sold conjunctural de 14 la suta).

Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (94 la suta din opinii). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (cu sase la suta la suta sold conjunctural). Preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere (sold conjunctural de 45 la suta). Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural de 29 la suta), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza in continuare managerii intreprinderilor mijlocii, la care soldul conjunctural a fost de 39 la suta, urmate de intreprinderile foarte mari (peste 500 salariati), la care soldul conjunctural este de 26 la suta.

Conform estimarilor din luna decembrie 2006, cererea de servicii isi va mentine pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural de 27 la suta). Managerii din sectorul de inchirierea masinilor si echipamentelor fara operator estimeaza pentru urmatoarele trei luni cea mai semnificativa crestere din domeniu a cererii de servicii (soldul conjunctural de 42 la suta), urmate de sectorul de informatica si activitati conexe (sold conjunctural de 35 la suta) In sectorul de servicii se estimeaza o usoara crestere a numarului de salariati in urmatoarele trei luni (sold conjunctural de sapte la suta). Preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural de 24 la suta).

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1408 ori