UPS inghite concurenta: Cumpara TNT cu 5,16 mild de euro

Luni, 19 Martie 2012, ora 12:23
2198 citiri
UPS inghite concurenta: Cumpara TNT cu 5,16 mild de euro

UPS (United Parcel Service Inc.) va achizitiona TNT, a doua companie de curierat ca marime din Europa cu 5,16 miliarde de euro (6,8 miliarde de dolari), in cea mai importanta tranzactie facuta de compania cu 105 ani de istorie.

UPS, cea mai mare companie de curierat din lume, si-a asigurat achizitia dupa ce a crescut oferta la 9.50 euro pe actiune. TNT a aratat ca board-ul executiv si consiliul de supraveghere sprijina in unanimitate oferta grupului american UPS, ridicata de la nivelul de 9 euro pe actiune propus in luna februarie, scrie Bloomberg.

PostNL, cel mai mare actionar al TNT, cu 29,8% din titluri, a anuntat de asemenea ca va accepta oferta.

Pretul este cu 53,7% mai ridicat fata de cotatia bursiera a TNT din ultima zi dinaintea aparitiei primului anunt oficial privind negocierile cu UPS.

UPS vrea sa preia TNT pentru a-si consolida extinderea in Europa, in special pe piete ca Marea Britanie, Franta, Germania si Olanda.

Preluarea TNT ar putea aduce compania UPS la nivel de egalitate pe pietele europene cu Deutsche Post, cel mai mare operator de curierat.

"Stim ca majoritatea actionarilor ar accepta 9 euro pe actiune. UPS ofera o suma importanta pentru actiunile TNT. Dar sa nu uitam ca sumele vehiculate sunt inainte de plata taxelor aferente", a declarat Neil Glynn, analist Credit Suisse.

Acordul intre TNT si UPS creaza o companie de curierat cu venituri de 45 milioane de euro si va duce la profit brut de 400-500 de milioane de dolari anual pana in cel de-al patrulea an dupa incheierea tranzactiei. Pentru a transforma cele doua companii intr-una singura va fi necesar aproximativ un miliard de euro.

UPS are un rating de AA- de la Standard & Poors si Aa3 de la agentia de rating Moody's. Ratingul companiei o plaseaza pe al patrulea nivel, cel mai mare din punct de vedere al investitiilor, in ambele cazuri.

UPS controla 7.7% din piata Europeana de curierat in 2010, comparativ cu 9,6% cat detinea TNT, potrivit Transport Intelligence. Parteneriatul intre cele doua companii le-ar putea pune in pozitia de a face concurenta unei companii ca DHL care detine 17,6% de pe piata europeana.

Achizitia TNT este cea mai importanta achizitie facuta de UPS inca de la infiintare din 1907. Cea mai importanta tranzactie facuta de TNT este preluarea in 2005 a Overnite Corp in schimbul a 1,25 milioane de dolari.

Dupa ce au anuntat pierderi de 105 milioane de euro in 2011, TNT , compania a carui nume provine de la societatea australiana infiintata dupa razboi, Thomas Nationwide Transport, a anuntat ca se va concentra pe afacerile din Europa care i-au adus profit de 356 milioane de euro anul trecut.

Potrivit celor mai recente date disponibile, UPS Romania a avut in anul 2010 o cifra de afaceri neta de 77,7 milioane lei (18,4 milioane euro), in timp ce TNT Romania a inregistrat afaceri de 143,5 milioane lei (34 milioane euro).

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#UPS preluare TNT, #achiztie TNT UPS, #UPS cumpara TNT , #Investitii