Tot ce trebuie sa stii despre o franciza

Joi, 01 Mai 2014, ora 17:00
9292 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre o franciza

O afacere in regim de franciza are o multime de avantaje: potentialul de business ramane crescut chiar daca nu vii cu o idee inovativa, investitia e considerabil mai mica si profitul vine mai repede decat intr-o afacere proprie.

Desigur, nici riscurile nu trebuie neglijate.

Cel mai celebru exemplu e McDonald's: Ai acces la un model de succes deja existent, curba de invatare e grozava si poti sa faci bani frumosi.

Insa cum alegi o franciza?

Oamenii fac diferenta. Cel putin asa spune Alexandru Pintilie, fondatorul www.rca-ieftin.ro, cel mai vizitat site de asigurari din Romania, care a pornit la 22 de ani pe calea antreprenoriatului si acum, 8 ani mai tarziu, dezvolta afacerea de asigurari la nivel national prin intermediul francizei.

Potrivirea, intre francizat si francizor, completeaza Alexandru Pintilie, se poate vedea in 30 de minute de discutie, in ochii potentialului francizat.

Franciza vs afacere proprie

Pentru a porni o afacere si ca ea sa aiba succes trebuie sa ai un produs - un serviciu bun, sa inovezi, sa faci marketing, sa stii contabilitate, sa rezolvi treburile administrative, sa inveti si, poate, sa mai si dormi ca activitatile de mai sus sa fie sustenabile, explica Pintilie.

Altfel, mai spune antreprenorul, este "ca si cum i-ai da o sabie taioasa unui copil de doi ani".

Un sistem de franciza te ajuta sa rezolvi multe din cele mentionate prin experienta si consultanta francizorului, avand, in acelasi timp, propria ta afacere.

"Cautam oamenii potriviti, restul sunt detalii. Banii necesari pentru lansare? Floare la ureche, ii ajutam sa ii facem impreuna. Aproximativ 3000 euro sunt necesari. Ba mai mult garanteaza un profit net, dupa ce se scad cheltuielile intre 4000 si 80000 lei inainte de al doilea an", explica acesta.

Ce investitii implica o franciza

Investitiile ulterioare, pe langa cheltuielile de operare, vizeaza, in principiu, activitatile de marketing, spune specialistul.

"O companie nu poate trai fara marketing. Noi ne ocupam sa inovam in acest domeniu ca sa obtinem rezultate fenomenale cu cat mai putini bani, cu alte cuvinte sa avem un ROI senzational", spune Alexandru Pintilie.

"Mai mult cu mai putin" este unul din principiile dupa care se ghideaza chiar el, in afaceri.

"Daca facem totul cum trebuie, intre trei si sase luni francizatul va intra pe profit", completeaza antreprenorul.

Ce nu stiai despre o franciza

"In primul rand, e bine de stiut ca nu exista taxa de intrare, cel putin in franciza noastra.

Mai apoi, francizatul sa nu uite ca succesul nu este intamplator. Daca mergem pe calea lui, nu are cum sa nu apara.

Un lucru e cert: efortul este mai mare decat sa fii angajat intr-un loc sigur. Dar si beneficiile pot fi pe masura", spune antreprenorul.

Un alt aspect pentru care Pintilie te incurajaza sa intri intr-o afacere tip franciza: "Poti face banii sa lucreze pentru tine si nu invers, ceea ce este minunat".

Riscuri asumate cand intri intr-o franciza

Desigur, ca orice afacere, si franciza implica riscuri de care trebuie sa fii constient inca de la inceput.

"Un risc este sa lansam franciza si sa credem ca va merge bine de la sine. Sau sa se termine bugetul inainte de a incepe campania de marketing de lansare. Aceea este vitala. 1500 euro sunt necesari pentru acest lucru", recunoaste Pintilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#totul despre franciza, #cat investesti franciza, #afaceri franciza , #Investitii