Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Subway accelereaza in cursa fast-food. Urmatoarea "oprire" - Gara de Nord

Subway accelereaza in cursa fast-food. Urmatoarea "oprire" - Gara de Nord


Americanii de la Subway, care detin cel mai extins lant de restaurante din lume, cu peste 38.000 de unitati la nivel mondial, continua sa se extinda pe piata locala, si investesc intr-un nou restaurant la Gara de Nord, in locul Gregory's. Reprezentantii francizei Subway mentioneaza ca anul acesta ar putea fi deschise alte doua unitati, in Cluj si Constanta.

Subway a intrat pe piata locala la inceputul lunii aprilie 2012, cand a deschis prima unitate in apropiere de Piata Victoriei din Capitala. Dupa mai mult de un an, Subway a ajuns la 14 restaurante in Romania si se bate cu McDonalds, KFC si Spring Time, principalii jucatori care activeaza pe piata fast food, estimata la 500 de milioane de euro.

Rumen Radev, development agent in cadrul Subway Restaurant, a confirmat, pentru Business24 deschiderea restaurantului de la Gara de Nord pana pe data de 10 iulie si spune ca investitia necesara se ridica la 160.000 de euro.

Unul dintre liderii mondiali pe piata media, francizat Subway

LS Travel Retail, subsidiara din Romania a Lagardere Services, lider mondial in Travel Retail si distributia presei, este cel care va opera, in sistem franciza, restaurantul Subway din Gara de Nord.

LS Travel Retail opereaza pe plan local, printre altele, magazinele specializate pe distributia presei Inmedio, unitatile Relay, (amplasate in principalele aeroporturi internationale), Le Cafe Inmedio (cafeteria adaptat policlinicilor, spitalelor sii centrelor de afaceri), Voyage Cafe si So Coffee (cafenele ce pot fi intalnite in zone de tranzit precum marile aeroporturi ale Romaniei).

Anul trecut, compania LS Travel Retail a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 64 de milioane de euro, in crestere cu 16% fata de 2011.

Subway se va extinde in Cluj si Constanta

Rumen Radev adauga ca Subway intentioneaza sa deschida noi unitati in Bucuresti si in tara. Noile locatii ar putea fi Cluj si Constanta, potrivit lui Andrei Trifan, proprietarul restaurantului Subway din Cluj, deschis anul trecut in Iulius Mall.

"Investitia in restaurantul Subway a fost mai mica de 100.000 de euro, fara TVA, si ne asteptam sa amortizam investitia in cel mult trei ani. Speram ca anul acesta sa mai deschidem un nou restaurant, tot in Cluj", precizeaza Andrei Trifan.

Tanarul antreprenor din Cluj mentioneaza ca taxa de franciza este de 7.500 de euro, platita o singura data, redeventa fiind de 8% din cifra de afaceri. In ceea ce priveste costul utilajelor si al echipamentelor, Andrei Trifan spune ca acestea ajung la cel mult 35.000 de euro, in functie de locatie.

"Locatia este importanta, dar mai important este francizatul. Profitabilitatea tine in mare masura de implicare si devotamentul francizatului. Acesta trebuie sa fie proactiv si sa vina tot timpul in intampinarea clientului cu o servire impecabila", mai spune proprietarul Subway din Cluj.

Unul dintre avantajele pe care le are un francizat Subway este ca poate obtine discounturi foarte mari, care pot ajunge pana la 50%. Reteaua Subway este una foarte transparenta si nu accepta decat producatori si furnizor autorizati.

Concurenta Subway pe piata fast food

McDonald's ramane liderul pietei de restaurante de tip fast food din Romania si a avut, in 2011, o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, in crestere usoara fata de anul precedent, cand inregistrase o cifra de afaceri de 99,5 milioane de euro.

Afacerile KFC, lant de restaurante fast-food operate de grupul YUM!, care mai opereaza, pe piata locala si brandurile Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, Paul, Hard Rock Cafe si Cinnabon, au stagnat in 2011, dar au inregistrat o crestere de 15% in primele trei luni ale acestui an.

Lantul de restaurante KFC este operat in sistem de franciza, licenta pentru Romania fiind acordata in 1997 companiei US Food Network. Pe plan local, KFC are 49 de restaurante, ultimul deschis fiind restaurantul din Baia Mare, deschis in luna martie a acestui an. Reprezentantii KFC Romania estimeaza ca cifra de afaceri a restaurantului in primul an se va ridica la 700.000 de euro, conform unui comunicat al companiei.

Springtime este un alt concurent pentru Subway, pe piata locala. Lantul de restaurante numara 23 de restaurante permanente si unul deschis doar in perioada estivala.

Cifra de afaceri a fost in stagnare anul trecut, dar au fost facute eforturi pentru a se mentione la nivelul in 2011, spunea Maissam Mrad, managing directorul retelei de restaurante de tip fast- food Springtime. In 2011 compania Spring Prod Com care administreaza restaurantele a obtinut afaceri de aproximativ 11,6 milioane de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3151 ori