Strainii vor investi mai putin in Romania anul acesta

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 09:10
1478 citiri
Strainii vor investi mai putin in Romania anul acesta

Investitiile straine directe din Europa de Est urmeaza sa scada cu peste 50% in acest an, din cauza crizei economice mondiale, a estimat marti Institutul vienez de studii economice comparate, citat de AFP, citeaza NewsIn.

Volumul investitiilor urmeaza sa scada la 20 miliarde euro in cele zece noi tari membre ale Uniunii Europene, de la 44,86 miliarde euro in 2008, precizeaza institutul, ce a notat scaderi de pana la 80% in primul trimestru.

Investitiile straine directe s-au redus deja cu 9% in 2008, dupa ce au crescut constant in anii precedenti.

Scaderea a afectat in special tari precum Polonia, Bulgaria sau Tarile Baltice, in timp ce Romania si Slovenia au inregistrat si in anul precedent cresteri.

In 2009, investitiile straine trebuie sa se axeze pe proiecte mai mici, in special in servicii si in sectorul energiei regenerabile, in detrimentul proiectelor industriale mari si al sectorului bancar.

Investitiile directe au inregistrat randamente record in 2008, acestea atingand, in medie, 18% in Ungaria, 14% in Cehia si 12% in Estonia, potrivit expertului Gabor Hunya, din cadrul institutului.

Totodata, circa 70% din venituri au fost repatriate de investitori, ceea ce a dus la adancirea deficitelor de cont curent din tarile respective.

In Ungaria, tara afectata in mod deosebit de criza, fenomenul a fost atat de puternic incat a noile investitii straine directe nu au acoperit anul trecut decat jumatate din veniturile repatriate, potrivit institutului.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#straini, #investitii, #Romania, #criza, #mondiala, #studii , #Investitii