Statul scoate din joc "pretul de dumping" la licitatiile publice

Luni, 27 Iulie 2009, ora 10:25
1503 citiri
Statul scoate din joc "pretul de dumping" la licitatiile publice

Numarul "firmelor de apartament" care se inghesuie la licitatiile publice ar putea scadea simtitor de luna viitoare, iar "pretul cel mai mic" nu va mai fi garantia obtinerii unui contract de achizitie de la stat, dupa ce vor intra in vigoare noile reglementari in materie, aprobate saptamana trecuta de Guvern.

Reglementarile se vor aplica inclusiv pentru procedurile de achizitii publice aflate in derulare, iar actul normativ elimina riscul declansarii unei eventuale proceduri de infringement, a declarat ieri pentru Business Standard Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP).

Desi sunt de acord ca preturile nerealiste blocau multe dintre investitiile publice, oamenii de afaceri  privesc cu o doza de neincredere noile norme, considerand ca principala problema in Romania este respectarea legilor, nu aprobarea lor.

In baza noilor norme, ministerele, institutiile statului si autoritatile centrale si locale vor avea dreptul sa ceara lamuriri suplimentare si sa elimine din procesul de selectie firmele care, pentru lucrarile angajate, au un pret cu peste 15% mai mic decat valoarea estimata.

Altfel spus, cel mai mic pret nu va mai constitui o veritabila "cheie a succesului".

Marius Bostan, senior partner la VMB Partners, considera ca eliminarea de la licitatii a ofertelor cu preturi mult mai mici decat valoarea estimata a contractului va duce, in final, la cheltuirea unor sume mai scazute din banii statului.Noile norme stabilesc, de asemenea, excluderea din licitatie a ofertelor in care pretul, fara TVA, inclus in propunerea financiara va depasi cu cel putin 10% valoarea estimata in anuntul de participare.

Autoritatile vor fi penalizate cu procentaje cuprinse intre 2% si 15% din valoarea contractului, in cazul in care nu-si respecta obligatiile", a explicat Cristina Traila, presedintele ANRMAP.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#autoritati, #infringement, #investitii, #licitatii, #pret , #Investitii