Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul scoate din joc "pretul de dumping" la licitatiile publice

Statul scoate din joc "pretul de dumping" la licitatiile publice

Numarul "firmelor de apartament" care se inghesuie la licitatiile publice ar putea scadea simtitor de luna viitoare, iar "pretul cel mai mic" nu va mai fi garantia obtinerii unui contract de achizitie de la stat, dupa ce vor intra in vigoare noile reglementari in materie, aprobate saptamana trecuta de Guvern.

Reglementarile se vor aplica inclusiv pentru procedurile de achizitii publice aflate in derulare, iar actul normativ elimina riscul declansarii unei eventuale proceduri de infringement, a declarat ieri pentru Business Standard Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP).

Desi sunt de acord ca preturile nerealiste blocau multe dintre investitiile publice, oamenii de afaceri  privesc cu o doza de neincredere noile norme, considerand ca principala problema in Romania este respectarea legilor, nu aprobarea lor.

In baza noilor norme, ministerele, institutiile statului si autoritatile centrale si locale vor avea dreptul sa ceara lamuriri suplimentare si sa elimine din procesul de selectie firmele care, pentru lucrarile angajate, au un pret cu peste 15% mai mic decat valoarea estimata.

Altfel spus, cel mai mic pret nu va mai constitui o veritabila "cheie a succesului".

Marius Bostan, senior partner la VMB Partners, considera ca eliminarea de la licitatii a ofertelor cu preturi mult mai mici decat valoarea estimata a contractului va duce, in final, la cheltuirea unor sume mai scazute din banii statului.Noile norme stabilesc, de asemenea, excluderea din licitatie a ofertelor in care pretul, fara TVA, inclus in propunerea financiara va depasi cu cel putin 10% valoarea estimata in anuntul de participare.

Autoritatile vor fi penalizate cu procentaje cuprinse intre 2% si 15% din valoarea contractului, in cazul in care nu-si respecta obligatiile", a explicat Cristina Traila, presedintele ANRMAP.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1261 ori