Sapte reguli pentru siguranta financiara

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 09:52
1602 citiri
Sapte reguli pentru siguranta financiara

Intr-o lume in plina criza economica, principiile financiare trebuie regandite, pentru a face fata noilor realitati.

Analistii CNN au gasit sapte noi reguli pentru a ramane stabili din punct de vedere financiar.

Riscul: Pana acum ne bazam pe faptul ca pretul actiunilor sau activelor in scadere isi vor reveni si vom castiga mai mult decat dublu. Prin urmare, merita riscul de a le cumpara.

Insa acest lucru nu mai este neaparat adevarat. Merita sa fim putin mai atenti la investitiile mai riscante, chiar daca ratam o posibila afacere profitabila.

Lichiditatile: Majoritatea oamenilor tineau "la saltea" doar bani pentru urgente si nimic mai mult. Astazi insa, realitatea s-a schimbat. Nimeni nu este imun la valul de disponibilizari masive, iar banii de urgente nu vor fi de ajuns pentru a supravietui, in cazul in care ramanem fara un loc de munca.

Specialistii ne sfatuiesc sa avem pastrati cel putin sase salarii, adica destui bani pentru a putea trai timp de jumatate de an, in cazul unei concedieri. Chiar daca aveti diverse active, fie actiuni sau imobile, cu siguranta nu este indicat sa le vindeti in momentele de criza, la preturi mai mici decat cele la care le-ati achizitionat, doar ca sa aveti ce sa mancati. Prin urmare, este de preferat sa aveti bani cash.

Capitalul uman: inainte sa investiti, ganditi-va la cat puteti castiga din salariu. Portofoliul de investitii ar trebui sa fie in concordanta cu stabilitatea locului de munca, abilitatea de a va schimba domeniul de activitate si perioada in care munciti la acelasi angajator.

In functie de aceste lucruri, puteti fi mai agresiv, sau, dimpotriva, mai "linistit" cand vine vorba sa faceti noi investitii.

Imprumuturile: Pana la inceperea crizei, imprumutul era considerat o metoda simpla si eficienta prin care puteai prospera. Evident, nu mai este cazul. Chiar daca exista motive serioase pentru contractarea unui credit, cum ar fi achizitionarea unei case, trebuie sa fiti constienti de cat va puteti intinde.

Sfatul specialistilor este sa depuneti un avans considerabil, pentru a va asigura ca puteti plati ratele dupa aceea, indiferent de conditiile financiare ce ar putea aparea.

Imobiliarele: Nu te vei imbogati de la o casa, asa cum se intampla pana acum aproximativ un an. Chiar in momentele de crestere spectaculoasa a preturilor, cheltuielile facute de-a lungul timpului aproape ca se echivaleaza cu ceea ce ati castigat din vanzarea imobilului respectiv.

Totusi, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa traim toata viata drept chiriasi. Analistii sunt de parere ca dorinta de a achizitiona o casa este unul dintre putinele motive care ne fac sa economisim. In plus, avem avantajul de a nu fi prada cresterii chiriilor.

Diversificarea: Un portofoliu de investitii diversificat era considerat sigur. Ce pierdeai intr-o parte, puteai castiga in alta. Insa nu trebuie sa aruncati banii achizitionand actiuni de la 16 companii diferite, ci sa analizati cu atentie ceea ce cumparati.

Potrivit specialistilor, investitiile mai putine, dar pe piete diferite - cele emergente si cele dezvoltate, de pe diverse continente - ar putea avea un rezultat mai bun pe termen lung.

Pensionarea: nu va grabiti sa va retrageti din activitate inainte de implini varsta legala, chiar daca aveti anii de munca necesari pentru a face acest pas. Cu cat lucrati mai mult timp, cu atat pensia va fi mai mare si veti avea si beneficii mai multe in momentul contractarii unui credit sau semnarii unei asigurari de viata sau sanatate.

 

 

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#reguli, # siguranta financiara, # criza, # investitii, # bani , #Investitii