Romania, pe locul 10 in UE la capitolul investitii straine

Vineri, 15 Mai 2009, ora 09:18
1199 citiri
Romania, pe locul 10 in UE la capitolul investitii straine

Romania s-a plasat in 2008 pe pozitia a zecea in Uniunea Europeana, cu investitii straine directe primite de la alte state membre, de 8,1 miliarde euro, si pe locul al 14-lea din UE, dupa investitiile straine directe primite din afara-UE, cu 0,8 miliarde euro, a anuntat, joi, Eurostat, conform Newsin.

In schimb, Romania figureaza cu retrageri de investitii de 200 milioane euro din tarile Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica.

Franta (cu 92 miliarde euro), Germania (cu 71 miliarde euro) si Olanda (cu 37 miliarde euro) au fost principalii investitori in interiorul Uniunii Europene, iar principalii beneficiari de investitii din cadrul UE au fost Franta (55 miliarde euro), Spania (40 miliarde euro) si Belgia (34 miliarde euro).

Investitiile straine directe ale UE in tari din afara blocului comunitar au scazut in 2008 cu 28% fata de 2007, pana la 354 miliarde euro, in timp ce investitiile statelor din afara UE in statele membre ale comunitatii europene s-au micsorat cu 57%, la 172,7 miliarde euro. In plus, investitiile intra-comunitare au scazut anul trecut cu 42% fata de 2007.

UE a investit anul trecut 149 miliarde euro in SUA fata de 171 miliarde euro in 2007, in timp ce investitiile din Statele Unite in tari din blocul comunitar s-au prabusit la 45 miliarde euro de la 194 miliarde euro in 2007.

In pofida cresterii importante a comertului cu bunuri, investitiile UE in China, excluzand Hong Kong, au ramas modeste in 2008, de 5 miliarde euro, in timp ce investitiile chineze in UE au fost de 0,1 miliarde euro.

Luxemburg, cu investitii straine directe de 83 miliarde euro, a fost cel mai mare investitor extern in statele extra-UE in 2008, urmat de Franta, cu 58 miliarde euro, si de Marea Britanie, cu 52 miliarde euro.

Tot Luxemburgul, cu 76 miliarde euro, a fost si principalul beneficiar al investitiilor straine directe din tarile din afara blocului comunitar, urmat de Marea Britanie, cu 45 miliarde euro, si de Franta, cu 25 miliarde euro.

In 2008, Uniunea Europeana a fost investitor net in tarile din restul lumii, investitiile straine directe efectuate fiind cu 182 miliarde euro mai mari decat cele primite (1,5% din PIB).

Dintre statele membre, Franta a fost anul trecut cel mai mare investitor net in afara UE, cu investitii nete de 33 miliarde euro, urmata de Germania, cu 27 miliarde euro, si Spania, cu 25 miliarde euro. Principalul beneficiar de investitii din afara UE a fost Olanda, cu 9 miliarde euro.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#investitii, #miliarde, #romania, #straine, #ue , #Investitii