Romania este atractiva pentru companiile chinezesti, insa multe sunt interesate de piata locala pentru distribuirea de produse sau pentru a cumpara materie prima.
Totusi, sunt si companii interesate sa investeasca in linii de productie in Europa Centrala, Romania fiind una dintre posibilele locatii.
Romania, potentiala destinatie pentru investitiile Geely
Geely Automobile, unul dintre principalii producatori auto independenti din China, a intrat pe piata romaneasca in urma cu cativa ani, insa automobilele sale nu s-au bucurat de succes si din cauza preturilor.
Dupa ce in 2008 a vandut mai putin de 30 de automobile, in anul urmator, Geely nu a vandut nicio unitate, pretul de 9.900 de euro fiind prea ridicat pentru perioada de criza prin care trecea economia, mai ales ca Opel vindea automobile la preturil asemanatoare.
Dupa ce Zhejiang Geely Holding Group a preluat in 2010 Volvo de la Ford, unde a anuntat ca va investi pana la 900 de milioane de dolari, compania a investit si intr-un centru de dezvoltare, prin care vrea sa aduca automobilele sale la cerintele de pe piata Uniunii Europene.
"Este posibil sa investitm intr-o tara din Europa Centrala, suntem interesati de piata, insa industria auto este foarte complexa, e nevoie de cercetare, de marketing. Romania este o tara foarte atragatoare, mai ales ca aici costul de munca este mai redus decat in celelalte tari din UE, si are, deja, o infrastructura pentru aceasta industrie. Romania are multa experienta in industria automobilelelor, chiar mai mare decat a Chinei", a declarat pentru Business24 Tony Chi, directorul de vanzari pentru Europa al companiei.
El a adaugat ca interesul Gelly pentru Romania este sustinut si de faptul ca Romania este o piata mare, din punct de vedere al populatiei, in regiune si este membra a Uniunii Europene.
In prezent, Geely este intr-un proces de cercetare al pietei din Centrul Europei, dorind sa identifice si potentiali distribuitori.
Totusi, oficialul companiei a subliniat ca procesul de extindere al prezentei Gelly pe piata central europeana este inca la inceput.
Romania, potential furnizor de materii prime
Si compania Wanhua-BorsodChem, furnizor de produse chimice, este interesat de piata romaneasca, insa cauta potentiali distribuitori si furnizori de materie prima si, deocamdata, nu intentioneaza sa investeasca in Romania.
Wanhua Industrial Group a preluat, in 2011, compania ungara BorsodChem, care produce izocianat, de la Permira si Vienna Capital Partners (VCP). Compania chineza a investit, dupa preluare, 140 de milioane de euro in construirea de doua noi facilitati de productie.
Consumatorii casnici din Romania, vizati de companiile chineze
Romania este privita mai ales ca piata de distributie, aratandu-si interesul si o compania chineza care organizeaza in Polonia o expozitie de produse destinate locuintelor.
Meorient International Exhibition, companie a adimistratiei locale a orasului Hangzhou, organizeaza, in ultimii ani, expozitia Chiny Homlife, unde sunt isi expun produsele 500 de companii, de la produse textile, la echipamente electronice.
"Evenimentul pe care il organizam in Polonia este destinata segmentului business-to-business si suntem interesati sa gasim companii care sa viziteze expozitia, mai ales ca firmele participante cauta oportunitati de afaceri, sunt interesate si de distribuitori pe piata romaneasca, dar pot fi interesate si de investitii in fabrici sau depozite", a spus Thomas Chen, reprezentantl Meorient.
Din punctul de vedere al oamenilor de afaceri romani, piata locala este vazuta mai mult ca una de desfacere, cele mai multe companii din China cautand distribuitori.
"Sunt interesati (oamenii de afaceri chinezi- n.r.) mai mult sa gaseasca distribuitori in Romania, decat sa investeasca. In acelasi timp, vor materie prima, insa preturile sunt prea mari pentru produsele lor, vor sa cumpere la preturi mai mici", a spus omul de afaceri roman, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.