Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania mai incearca o data marea cu degetul la Krivoi Rog: recuperarea investitiei de peste un miliard de dolari

Romania mai incearca o data marea cu degetul la Krivoi Rog: recuperarea investitiei de peste un miliard de dolari


Romania redeschide discutiile cu Ucraina pe tema combinatului minier de la Krivoi Rog. Totusi, sansele pentru recuperarea miliardalui de dolari investit de partea romana in ultimii 26 de ani sunt minime, dupa ce mai multe demersuri similare au esuat dupa 1989.

Ministrul Economiei Varujan Vosganian se afla la Kiev, pentru discutii despre recuperarea investitiei partii romane, care detine o participatie de 27%, impreuna cu Ucraina - 56,8% si Slovacia - 18,2%, la ceea ce ar fi trebuit sa fie cel mai mare combinat de minereuri acide din lume.

Cea mai sigura cale pentru recuperarea banilor ar fi privatizarea combinatul finalizat in proportie de 70%, dar dezmembrat pe bucati si jefuit de cei care trebuiau sa asigure conservarea in ultimii 20 de ani.

"Dupa opinia mea, singura solutie ca partea romana sa-si recupereze banii este ca platforma de la Krivoi Rog sa se vanda si, din ceea ce se vinde, Romania sa fie parte, ca un fel de creditor", a declarat recent, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

In ultimii ani, autoritatile de la Bucuresti au anuntat in mai multe randuri ca vor sa renunte la participatia detinuta la combinatul ucrainian, insa fara succes. Inclusiv fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, anunta acum trei ani, ca Romania ar putea vinde participatia detinuta la combinatul de la Krivoi Rog catre ArcelorMittal, actionarul majoritar al unitatii. In 2011 insa, partea ucrainiana a blocat demersurile de privatizare, din cauza neintelegerilor cu partea romana, in privinta sumei solicitate de tara noastra.

"Aceste asteptari s-au concretizat intr-o suma de un miliard de dolari. Au renumarat toti acei peleti in dolari si a aparut acest numar frumos si rotund. S-au obisnuit deja cu ideea ca vor primi aceasta suma de la Ucraina. Acum este foarte problematica o intelegere si este imposibil sa avansam catre privatizare", a declarat, in primavara lui 2011, seful privatizarii din Ucraina, Aleksander Riabcenko.

Krivoi Rog, un vis socialist care inca mai inghite banii Romaniei

In spiritul anilor 1980, Nicolae Ceasescu hotara ca Republica Socialiasta Romania sa se implice in ridicarea celui mai mare combinat de minereuri acide din lume. Cu o investitie estimata la 3,5 miliarde de dolari si suportata de un parteneriat format din mai multe tari socialiste, precum URSS, Republica Democrata Germana, Cehoslovacia si Bulgaria, combinatul urma furnizeze minereu sub forma de pelete, marilor combinate siderurgice din centrul si sud-estul Europei.

Romanii au fost desemnati "antreprenori generali" ai colosului si s-au angajat sa investeasca 800 de milioane de dolari, adica o treime din proiect. Dupa 1989 insa, in haosul tranzitiei, nimeni nu s-a mai aratat interesat de finantarea proiectului, iar partenerii s-au retras unul cate unul.

Au mai ramas in joc doar Ucraina (care a preluat participatia de la fosta URSS) si Romania, care s-a incapatanat sa continue investitia si plateste anual peste un milion de dolari in conservarea unui obiectiv din care se fura ca-n codru in ultimii ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1934 ori