Romania, mai atractiva pentru investitori decat Spania, Olanda sau Elvetia

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 12:50
1919 citiri
Romania, mai atractiva pentru investitori decat Spania, Olanda sau Elvetia

Romania este a sasea cea mai atractiva tara europeana pentru investitii in urmatorii trei ani, potrivit celor 840 de lideri de business chestionati de Ernst & Young, in cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey.

Astfel, Romania este mai atractiva decat Cehia, Turcia, Elvetia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia.

"Romania are avantajul unei rate de crestere a PIB-ului promitatoare in comparatie cu media europeana si al unui capital uman valoros. Vedem tot mai multi investitori atrasi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizari sunt planificate in perioada urmatoare, incurajand investitorii din intreaga lume sa priveasca spre tara noastra. Este esential sa stimulam aceasta evolutie pozitiva prin strategii economice adecvate", a declarat intr-un comunicat Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young Romania.

Primele cinci pozitii din clasament sunt ocupate, in ordine, de Germania, Polonia, Marea Britanie, Rusia si Franta.

Stdiul ia in calcul proiectele de investitii si perceptia

Studiul are la baza o metodologie care cuprinde doua analiza numarului de proiecte de investitii straine realizate in 2011, pe de o parte, si o analiza soft, a perceptiei privind atractivitatea tarilor europene pentru investitii straine, pe de alta parte.

Prima analiza include doar proiectele de investitii straine concretizate in active noi sau noi locuri de munca, fiind excluse investitiile de portofoliu si fuziunile si achizitiile.

Cealalta analiza defineste atractivitatea unei locatii privind investitiile straine printr-un mix intre imaginea sa, increderea investitorilor si perceptia privind capacitatea tarii respective de a oferi beneficii competitive pentru investitori. Pentru aceasta componenta, cercetarea a fost realizata de CSA Institute in perioada februarie si martie 2012, prin interviuri telefonice aplicate unui esantion reprezentativ de 840 de factori de decizie din companii din intreaga lume.

Europa nu a fost abandonatata de investitori

In ciuda fragilitatii economiei din zona euro, fluxul de investitii spre Europa a continuat sa creasca in 2011, numarul de proiecte fiind considerabil mai mare decat inainte de criza, conform raportului anual European Attractiveness Survey dezvoltat de Ernst & Young. In Europa, numarul proiectelor de investitii a crescut cu 2%, de la 3.757 in 2010, la 3.906 in 2011.

Desi evolutia numarului de proiecte a fost modesta, in fapt, valoarea medie a acestora a fost semnificativ mai mare, iar numarul de locuri de munca generate de investitiile straine directe a crescut cu 15%.

SUA ramane cel mai mare investitor in Europa, dezvoltand 1.028 de proiecte, care reprezinta 26% din numarul total. Numarul proiectelor de investitii dezvoltate de SUA a crescut astfel cu 6% in 2011, ajungand la cel mai inalt nivel inregistrat de studiul Ernst & Young in ultimii 10 ani.

Investitorii sunt destul de increzatori in capacitatea Europei de a depasi dificultatile complexe si multiple cu care se confrunta. Europa demonstreaza un nivel ridicat, chiar surprinzator de atractivitate. Sondajul Ernst & Young a relevat faptul ca investitorii considera Europa de Vest cea mai atractiva destinatie pentru investitii straine directe, dupa China, in timp ce Europa Centrala si de Est se claseaza a treia. Investitorii raman increzatori in evolutia Europei: 81% sunt de parere ca Europa va depasi problemele economice actuale.

Economiile din Europa Centrala si de Est conduc in privinta investitiilor in industriile prelucratoare. Romania, Serbia, Slovacia si Cehia au atras 53% din locurile de munca nou create in industria automobilelor. Aceste tari au atras proiecte mari pentru ca detin avantaje competitive de cost si sunt parteneri comerciali ai Germaniei, unde se afla clienti industriali de referinta.

Serviciile profesionale si productia de software raman sectoarele care au primit cele mai multe investitii straine directe in Europa, cu o crestere de 19%, respectiv 15% in 2011. Impreuna, aceste doua sectoare au atras 28% din totalul proiectelor dezvoltate anul trecut, generand peste 16,000 de noi locuri de munca.

Numarul proiectelor de investitii straine directe a crescut de asemenea si in industria producatoare de automobile, care a creat numarul cel mai mare de noi locuri de munca - respectiv 37.790. Sectoarele care au inregistrat cel mai mare declin in 2011 au fost serviciile de intermediere financiara, care au scazut cu 16%, si electronicele, care au scazut cu 8%.

Europa devine totusi o destinatie riscanta pentru investitii

Fragilitatea economiei din zona euro a determinat investitorii sa fie mai ezitanti decat de obicei in ceea ce priveste provocarile cu care se confrunta aceasta regiune. Doar 26% din liderii de business intervievati, din intreaga lume, au planuri de extindere a operatiunilor in Europa in 2013, in scadere cu 7%, fata de 33% care planificau sa investeasca in 2011.

Cu toate acestea, peste un sfert din executivi au luat in vizor posibile achizitii - un semn ca multe active din economiile europene vor deveni disponibile, pe masura ce vanzatorii devin mai realisti privind perspectivele de recuperare ale anumitor afaceri, dar si privind evaluarile acestor active. Avand in vedere ca multe companii pastreaza lichiditati importante, fuziunile si achizitiile ar putea fi un complement puternic al investitiilor de tip greenfield in 2013 si in anii urmatori.

Romania a beneficiat de investitii de doua miliarde in 2011

Pentru Romania, datele BNR arata ca investitiile straine directe au atins in 2011 minimul ultimilor noua ani, 1,917 miliarde euro, si au continuat sa scada in 2012, la 490 milioane euro dupa primele patru luni.

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat marti ca Romania pierde investitori pentru ca nu stie sa negocieze, iar investitorii mari, cei care ar putea ajuta piata locala, nici nu au auzit de Romania.

Tot marti E&Y a anuntat ca valoarea estimativa a fuziunilor si achizitiilor incheiate in primele cinci luni in Romania este de circa 800 de milioane de dolari, aproape dublul nivelului inregistrat in acelasi interval din 2011, desi numarul tranzactiilor s-a redus de la 59 la 52.

Doar tranzactiile ale caror valori au fost anuntate de catre partile implicate au totalizat 330 milioane dolari, fata de 216 milioane dolari in ianuarie-mai 2011. Extrapoland, E&Y estimeaza pentru primele cinci luni un total al pietei de 798 milioane dolari, fata de 408 milioane dolari in primele cinci luni din 2011.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#investitii straine romania, #Romania investitori, #top tari investitii , #Investitii