Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reducerea TVA - singura sansa pentru ieftinirea locuintelor

Reducerea TVA - singura sansa pentru ieftinirea locuintelor
Pentru a acoperi necesarul de locuinte din ce in ce mai mare, in Romania ar trebui sa se construiasca in urmatorii 25 de ani in valoare de 100 de miliarde de euro.A"Avem de recuperat un decalaj foarte mare fata de tarile europene si de aceea va trebui sa investim sume foarte mari in perioada urmatoare. Va fi nevoie sa se realizeze anual cel putin 1.085 de proiecteA", a spus Dan Ioan Popp, patronul unei cunoscute firme de constructii. Potrivit acestuia, in urmatorii opt ani vor trebui investite 1,2 miliarde de euro in constructia de locuinte accesibile, locuinte sociale si in reabilitarea termica a blocurilor. (>>>Cotidianul)
Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) solicita Guvernului reducerea sau chiar eliminarea TVA, fapt care ar determina constructia de noi locuinte, consolidarea si reabilitarea vechilor imobile. Potrivit PSC, in cazul eliminarii TVA, ar putea fi construite 10.000 de locuinte in plus. Calculele patronatului arata ca pentru o locuinta de 100 de metri patrati, cota TVA reprezinta echivalentul unei camere de locuit de 19 mp. (>>>Gardianul)

"Reducerea cotei TVA la constructia, consolidarea si reabilitarea locuintelor este singura solutie de rezolvare a problemei fondului locativ in Romania. Propunerea noastra a fost acceptata pentru discutii ulterioare de catre Ministerul Finantelor Publice. Dorim TVA 0, insa ar fi bine daca am obtine si o scadere la 5-7%", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Adriana Ifteme, directorul general al PSC. (>>>Curierul National)

Intrebati daca reducerea TVA se va resimti si la pretul de vinzare a locuintelor, constructorii au raspuns ca piata va fi reglata de concurenta acerba, iar investitorii si antreprenorii vor fi nevoiti sa-si diminueze profiturile pentru a face fata competitiei. Razvan Niculescu Aron, vicepresedintele PSC, a precizat: A"Piata actuala a locuintelor este speculativa. Adica cererea este cu mult mai mare decit oferta si se construieste foarte putin. Asa si preturile au ajuns prohibitive. Daca in acest an nu va fi incurajata piata locuintelor noi, vom asista la scumpiri cu 10-15% a locuintelorA". Domnia sa sustine ca marile fonduri europene de investitii vor sa intre si pe piata romaneasca dar ezita din cauza mai multor probleme precum legislatia in permanenta revizuire, TVA-ul mare de 19%, taxele si impozitele ridicate pentru achizitia si constructia de locuinte. La acestea se adauga incoerenta politicii economice si nivelul ridicat al birocratiei. (>>>Bursa)

Selectie realizata de

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!


Abonati-va la newsletter!


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 859 ori