Razboiul contra ISIS alimenteaza cu bani grei industria de aparare din UE

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 17:17
2971 citiri
Razboiul contra ISIS alimenteaza cu bani grei industria de aparare din UE
Foto: Wikimedia

Acum o luna, planurile oficialilor europeni in ceea ce priveste sectorul Apararii erau destul de rezervate, in afara angajamentului de a dedica bugetelor de Aparare aproximativ 2% din PIB, neexistand decat putine proiectii de a creste investitiile in securitate.

Dupa atacurile sangeroase petrecute pe 13 noiembrie in Paris, producatorii de armament din Europa respira usurati. Guvernele au dezlegat baierele pungii pentru a contracara pericolul reprezentat de Statrul Islamic, iar investitiile se anunta consistente, remarca Bloomberg.

Infuzie de 50 de miliarde

Nivelul total al investitiilor ce urmeaza a fi realizate de guvernele europene in sistemele de securitate cibernetica, achizitii de avioane de lupta si vehicule blindate se cifreaza la 50 de miliarde de euro.

Vestea este excelenta pentru militarii francezi, guvernul de la Paris fiind pe punctul de a anunta o restructurare a 10.000 de angajati din armata.

La Berlin s-a decis ca bugetul de cheltuieli pentru Aparare sa fie majorat cu 8 miliarde de euro, in vreme ce Marea Britanie a anuntat ca va suplimenta bugetul aceluiasi minister cu 12 miliarde de lire sterline.

Italia are in plan o crestere a cheltuielilor de securitate cu 1 miliard de euro, chiar daca proiectul initial de buget pentru 2016 prevedea o reducere de 2 miliarde de euro la Aparare.

Mai toate guvernele europene si-au revizuit politica din domeniul Apararii, dupa ani in sir in care acest sector a fost dezavantajat de retragerea trupelor din Irak si Afganistan sau de politica de austeritate adoptata dupa izbucnirea crizei economice globale.

Un oarecare interes acordat bugetelor de Aparare a fost manifestat si in cursul acestui an, dupa ce tensiunile inregistrate intre NATO si Rusia pe tema crizei din Ucraina au impus o noua cortina de fier intre cele doua tabere militare.

"In perioada 2015-2019 vom observa o suplimentare a cheltuielilor de securitate din Europa cu 50 de miliarde de euro, ca urmare a masurilor implementate in acest an", considera Fenella McGerty, analist in cadrul institutului HIS Jane.

O noua generatie de avioane

Industria de Aparare de pe continent va resimti inca din acest an beneficiile rezultate in urma nesigurantei manifestate de Franta, dar si de alte state vest europene, in urma atacurilor sangeroase petrecute la inceputul anului in redactia saptamanalului Charlie Hebdo.

Aproximativ 11 miliarde de euro vor fi pompate in plus in industria de aparare din Europa, considera specialistii HIS Jane, Franta, Germania si Marea Britanie dand tonul in acest sens.

Deja raidurile aeriene declansate de Franta impotriva pozitiilor ISIS din Siria si Irak, dupa atentatele petrecute pe 13 noiembrie in Paris, au rolul de a cimenta prestigiul avionului de atac Rafale, confirmat de interventiile din Afganistan, Makli, Republica Centraficana, Libia sau Irak.

Britanicii s-ar putea sa urmeze acelasi tipar, premierul Cameron anuntand saptamana aceasta ca va intensifica raidurile aeriene duse impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.

Pana acum, RAF a atacat pozitiile ocupate de jihadisti cu mai vechile aeronave Panavia Tornado, dar premierul David Cameron a confirmat ca avionele Eurofighter vor fi imbunatatite pentru a ataca tinte la sol.

Upgradarea acesator avioane de atac ar putea extinde durata de viata a avioanelor cu inca 10 ani si va oferi aviatiei militare britanice inca doua escadroane capabile sa intervina in razboiul impotriva gruparii teroriste ISIS.

Totodata, Marea Britanie a confirmat si comanda integrala a celor 138 de avioane F-35 realizate de firma Americana Lookhead Martin, laolalta cu doua portavioane de ultima generatie, ba chiar a solicitat ca ritmul de livrare sa fie urgentat, contractul urmand sa fie finalizat pana in 2023.

De castigat au insa si firmele britanice BAE si Rolls Royce implicate in construirea a diverse componente integrate pe avionul de vanatoare F-35.

Londra si Parisul vor sa urgenteze si proiectul de realizare a dronelor militare tip Predator, operatiune in care sunt implicate companiile Dassault, Selex, Thales si Safran.

Gigantul Airbus nu are de gand sa ramana mai prejos, prognozand upgrade-uri la sistemele de recunoastere si supraveghere instalate pe modelele A400M si A330, folosite pana acum doar pentru transportul trupelor si armamentului greu in teatrele de operatiuni.

Ministrul Apararii din Germania a declarat inca din iunie ca vrea sa achizitioneze sistemul anti-aerian produs in Europa, cunoscut sub numele de MEADS, dar a anuntat si lansarea ofertelor pentru vase de lupta multi-operationale.

Campaniile militare asimetrice aflate in plina derulare in acest moment necesita si munitie de un calibru mai mic, fapt care a dus la cresterea cu 8 procente a actiunilor producatorului german Rheinmetall.

In Suedia, liderii grupului SAAB jubileaza dupa ce au obtinut contractul de a furniza lansatoare portabile de rachete pentru armata austriaca, incepand cu 2016.

Securitatea cibernetica, printre prioritati

Razboiul cibernetic este una dintre resursele care se bucura de o mare atentie in ultimii ani, iar Marea Britanie da semne ca in serios campania derulata impotriva ISIS in mediul online.

1,9 miliarde de lire sterline vor fi alocate in urmatorii 5 ani pentru a contracara propaganda, planificarea atentatelor si atacurile cibernetice realizate de ISIS prin intermediul internetului.

Britanicii vor chiar sa formeze un grup de specialisti care sa depisteze si sa urmareasca retelele active de teroristi de pe internet.

Qinetiq Group, un fost laborator de cercetare al ministerului de Aparare din Regatul Unit, a inregistrat o crestere cu 10% a pretului actiunilor dupa ce a anuntat crestere a cererii de sisteme de surpaveghere, depistare si monitorizare a amenintarilor din mediul online.

NATO manifesta aceeasi ingrijorare fata de amenintarile cibernetice, testand diverse sisteme de aparare si efectuand exercitii in care se simuleaza atacuri date impotriva sistemului de radare al Aliantei.

Firmele americane vor avea si ele de castigat de pe urma cursei inarmarii declansate in randul statelor europene, Boeing avand deja un contract pentru livrarea catre Marea Britanie a 9 avioane de patrulare maritima inarmate cu torpile.

Altre 600 de vehicule blindate Scout, construite de General Dynamics urmeaza sa fie livrate in Regatul Unit pana in 2025, acestea constituind nucleul unei forte de contraatac terestru conceputa de strategii britanici.

Dar, costurile de inarmare vor fi suportate tot din bugetele fortelor de securitate. Premierul Cameron a anuntat ca va recurge la o disponibilizare a personalului administrativ din interiorul structurilor militare si a serviciilor de informatii.

Totodata, guvernul britanic a redus comanda de fregate Tip 26 incredintata BAE de la 13, la doar 8 nave.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#bugete Aparare state UE, #investitii armament modern Europa, #razboi ISIS , #Investitii