Producatorul de anvelope Nexen investeste peste 820 de milioane de euro in Cehia

Joi, 26 Iunie 2014, ora 08:51
1406 citiri
Producatorul de anvelope Nexen investeste peste 820 de milioane de euro in Cehia

Guvernul din Cehia a semnat un contract de investitii in valoare de 829 de milioane de euro cu compania sud-coreeana Nexen Tire, pentru constructia unei fabrici de anvelope, majorand astfel investitiile straine directe care au incetinit din cauza crizei financiare mondiale, transmite Bloomberg.

Cehia a invins Polonia in cursa pentru gazduirea fabricii, a carei constructie reprezinta cea mai mare investitie atrasa de statul ceh dupa un proiect de 1,1 miliarde de euro al Hyundai Motor din 2006.

Cehia, ca si alte tari foste comuniste, are nevoie de investitii straine pentru a ajunge din urma statele mai bogate din Uniunea Europeana, dupa ce criza financiara mondiala si austeritatea au provocat o recesiune de lunga durata.

"Am convenit ca una dintre prioritatile majore, poate cea mai importata, sa fie combaterea somajului si eforturile de a sustine cresterea economica prin toate mijloacele posibile", a declarat premierul Bohuslav Sobotka, dupa ceremonia de semnare a contractului, la Praga.

El a aratat ca unul dintre rezultatele concrete ale strategiei este finalizarea cu succes, dupa 13 luni de negocieri, a discutiilor care vor duce la a treia mare investitie directa din Cehia.

Fabrica Nexen ar putea crea 1.000 de locuri de munca in primii trei ani de functionare, potrivit guvernului de la Praga. Unitatea va fi amplasata la circa 80 de kilometri nord-vest de Praga, langa Zatec, oras situat intr-o regiune cu cea mai ridicata rata a somajului din tara, de 11% in luna mai.

PIB-ul Cehiei pe cap de locuitor, a scazut in 2013 la 80% din media UE

PIB-ul Cehiei pe cap de locuitor, in functie de puterea de cumparare, a scazut in 2013 la 80% din media UE, de la 83% in 2007, potrivit datelor Eurostat. In Polonia, acelasi indicator a urcat la 68% din media UE, de la 54% in 2007, iar in Slovacia PIB-ul a avansat in aceeasi perioada de la 68% la 76%.

"Comparativ cu alte tari, precum Slovacia si Polonia, nu am evoluat prea bine, nu asa de bine cum am sperat. Convergenta aproape a stagnat", a declarat Mojmir Hampl, viceguvernator al bancii centrale, intr-un discurs sustinut in aceasta luna la Camera Americana de Comert din Praga.

Economia Cehiei a inregistrat in primul trimestru o crestere de 2,5%, cel mai rapid avans din ultimii trei ani, dupa cel de 1,1% consemnat in trimestrul precedent. PIB-ul Cehiei a scazut timp de sapte trimestre consecutive, pana in septembrie 2012.

In intervalul 1993-2012, Cehia a atras investitii de circa 84 de miliarde de euro, cu un varf de peste 9 miliarde de euro atins in 2005, potrivit datelor agentiei de stat CzechInvest.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#producator anvelope Nexen, #investitii Nexen Cehia, #fabrica anvelope Nexen Cehia , #Investitii