Profit de 1.000 de euro/hectar din prima cultura de salcie energetica

Luni, 18 Februarie 2013, ora 15:36
10212 citiri
Profit de 1.000 de euro/hectar din prima cultura de salcie energetica

Prima cultura de salcie energetica, infiintata in judetul Covasna, a fost recoltata la sfarsitul saptamanii trecute.

Plantatia se intinde pe o suprafata de 45 de hectare si apartine omului de afaceri Domokos Arpad din localitatea Poian, care a renuntat in urma cu aproape patru ani la alte culturi si s-a profilat pe salix, o salcie energetica folosita pe post de combustibil pentru incalzire.

Domokos Arpad a declarat, luni, ca nicio alta cultura din cele pe care le-a experimentat pana acum, de la cele clasice pana la mac, menta si plante ornamentale, nu s-a dovedit a fi atat de rentabila precum salixul. Acesta estimeaza ca va avea un profit cuprins intre 600 si 1.000 de euro la hectar.

Prima recolta a fost adunata de pe trei hectare unde salciile ajunsesera la o inaltime de 8-10 metri. Acestea au fost taiate cu combinele si tocate simultan. Domokos Arpad spune ca de pe cele trei hectare a adunat peste 100 de tone de tocatura, care vor fi vandute firmelor sau persoanelor care au centrale termice pe biomasa.

Domokos Arpad planuieste ca anul acesta sa mai planteze inca 20 de hectare cu salix. Spune ca plantele nu sunt deloc pretentioase, rezista si la seceta si la ploaie, cresc foarte repede si devin mai rentabile de la un an la altul, pentru ca dupa fiecare taiere ramurile se indesesc.

"Investitia initiala se ridica la aproape 2.300-2.500 de euro la hectar, dar in trei ani se amortizeaza. Este avantajos pentru ca plantezi numai o data si timp de 30 de ani nu ai treaba cu ele, doar la recoltat, in rest cresc singure (...) Eu sunt foarte multumit, a meritat. E cea mai rentabila cultura dintre toate pe care le-am avut pana acum", a declarat Domokos Arpad.

Conducerea Asociatiei Green Energy din Sfantu Gheorghe, care promoveaza sursele de energie alternativa, afirma ca centralele termice care folosesc ca sursa de energie salixul, crengile provenite din toaletarea parcurilor si padurilor, rumegusul si alte deseuri rezultate din taierea si prelucrarea lemnului, au cheltuieli mai mici cu aproximativ 30% comparativ cu cele care consuma gaze.

Presedintele Asociatiei, Vajda Lajos, cel care a pus bazele primului cluster de biomasa din Romania, spune ca salixul este folosit cu succes si in strainatate, indeosebi in Austria si Suedia, iar pe langa economii un alt mare avantaj il constituie protejarea mediului inconjurator. Vajda a declarat pentru AGERPRES ca salixul se adapteaza foarte usor si pe terenurile mlastinoase, care de regula sunt lasate parloaga si ca mai multi agricultori din tara, din judete precum Neamt, Suceava, Valcea si Gorj, care au vazut culturile experimentale din Covasna vor acum sa se profileze pe salix.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#cultura salcie energetica, #Domokos Arpad cultura salix, #investitii energie Romania , #Investitii