Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata de fuziuni si achizitii din Romania, nesemnificativa

Piata de fuziuni si achizitii din Romania, nesemnificativa


Piata de fuziuni si achizitii din Romania poate fi caracterizata ca una nesemnificativa la nivel global pana in acest moment, determinata in fapt de comportamentul pasiv al antreprenoriatului local, potrivit unui raport al firmei de consultanta Parker Lewis.

"Ca regula a acestei piete, se asteapta venirea investitorilor din exterior, cei locali fiind concentrati cu precadere numai pe piata interna, doar in anumite situatii dorind sa investeasca in exterior. Un catalizator important de promovare a Romaniei pe piata internationala de M&A vor fi tranzactiile companiilor nationale, care ulterior inglobate in cele internationale, vor putea reprezenta un punct de referinta pentru industria locala de fuziuni si achizitii", se arata in raport.

Lipsa de experienta a managementului companiilor din Romania, care intampina dificultati reale in a comunica si intelege intentiile, comportamentul si strategia
grupurilor financiare de calibru ce doresc sa se extinda catre Europa de Est prin achizitia de jucatori locali, au reprezentat adevarate "baricade" in concretizarea
unora dintre cele mai importante tranzactii din piata.

Care sunt cele mai vanate industrii

Potrivit raportului, in aceste conditii, investitorii institutionali si fondurile de investitii cauta cu precadere achizitia de credite garantate de catre companii viabile sau proprietati ce pot genera un venit sustenabil pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani.

"Cele mai performante industrii din Romania sau cele mai vanate astazi in perspectiva realizarii de tranzactii sunt industria farmaceutica (producatori, distribuitori), servicii medicale (clinici, producatori de consumabile), industria IT (software), magazinele de desfacere online (FMGC online), operatori de logistica, media online (ziare, publicatii, etc), companii de stocare a informatiilor in sistem electronic si letric, servicii financiare (vanzare sau fuziunea bancilor la nivel regional), banci, companii de servicii in industria financiara, servicii financiar contabile", se spune in raport.

Raportul mai arata ca, avand in vedere ca 2012 este un an electoral, an in care din punct de vedere investitional reprezinta unul de risc major sau de reasezare a pietei locale de fuziuni si achizitii, respectiv reorientarea intereselor, nicio tranzactie majora nu va fi realizata, cel putin de catre fondurile de investitii tip "private
equity" (acestea fiind detinute in marea lor majoritate de catre familii bogate din occident) sau venture (de risc major).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1931 ori