" Multe banci plaseaza banii depozitarilor in investitii riscante"

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 22:20
1451 citiri
" Multe banci plaseaza banii depozitarilor in investitii riscante"

Bancile nu acorda intotdeauna finantari suficiente cu care sa sustina activitatea economica si investesc din nou in produse financiare cu risc ridicat, a spus, joi, secretarul general al Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD), Angel Gurria, potrivit AFP.

Gratie ajutorului acordat de SUA pe timpul crizei, "bancile nu vor da faliment, vesti bune, dar nu acorda suficiente credite" si "au reinceput sa se orienteze spre produsele financiare", profitand de "dobanzile apropiate de zero", s-a plans Gurria la o intalnire cu presa.

Potrivit secretarului general al OECD, "confuzia" din unele tari legata de bancile de investitii si bancile de retail (pentru populatie) reprezinta "o problema majora". "Multe banci plaseaza banii depozitarilor in investitii riscante" si tocmai "acest gen de combinatii au generat criza", iar "aceasta problema inca trebuie rezolvata", a adaugat el.

Ideea de a separa piata serviciilor bancare de serviciile bancare cu amanuntul, prezentata deseori ca o intoarcere la "Actul Glass-Steagalla introdus in SUA in anul 1933, a fost sustinuta marti de guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King.

Gurria considera, cu toate acestea, ca Statele Unite aveau dreptul sa acorde asistenta institutiilor financiare pentru a proteja "banii persoanelor fizice" si pentru a asigura "stabilitatea economiei". El s-a aratat, insa, rezervat cu privire la oportunitatea impunerii unei taxe bancilor care beneficiaza de ajutor de la stat, idee luata in considerare, in prezent, in Europa.

"Problema consta in modul in care aceasta taxa ar urma sa fie perceputa (...) Unele taxe favorizeaza mai mult sau mai putin redresarea economica si activitatea", a precizat Gurria. Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD) reuneste principalele 30 de tari industrializate ale lumii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#banci, #finantari, #economie , #Investitii