Mita, ca politica de stat. Investitorii americani fug de coruptia din Romania (Ambasador SUA)

Luni, 04 Iulie 2011, ora 10:27
1804 citiri
Mita, ca politica de stat. Investitorii americani fug de coruptia din Romania (Ambasador SUA)

Cea mai mare problema a Romaniei este coruptia, spune Mark Gitenstein, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania. Potrivit acestuia, americanii care vin sa investeasca in Romania se lovesc de coruptie, lipsa de transaprenta si predictibilitate economica. 

"Oriunde calatoresc in Romania, oricand, prima intrebare pe care mi-o pun oamenii este de ce nu investesc mai mult americanii. Bineinteles ca americanii au investit deja sume uriase in Romania.

Dar este vorba de cel putin 1 miliard de dolari in investitii. Deci este o suma considerabila, dar oamenii vor intotdeauna mai mult", a spus ambasadorul SUA la Bucuresti, intr-un interviu acordat Adevarul.

In opinia acestuia, orice initiativa legata de combaterea coruptiei aici in Romania este esentiala pentru companiile americane si investitiile americane, deoarece companiile americane privesc catre tari unde pot obtine cel mai mare profit, unde procesul este transparent, unde deciziile economice sunt previzibile si unde nu exista coruptie.

" Am discutat si cu reprezentanti ai companiilor deja prezente in Romania care se lovesc de probleme cu coruptia. Mi se plang tot timpul.

Mai exista un numar de companii care se gandeau sa investeasca in Romania si care fie nu au luat o decizie, fie se tem sa investeasca in Romania din aceasta cauza", a declarat Mark Henry Gitenstein.

Acesta considera ca in cazul in care companiile traiesc cu ideea ca pot face afaceri in Romania numai daca mituiesc oficialitatile, acestea nu vor veni.

"Stiti de ce nu vor veni companiile americane sau britanice?

Pentru ca si in SUA, si in Marea Britanie exista legi care pedepsesc investitorii daca dau mita oficialitatilor straine". Potrivit ambasadorului, este esential sa existe un mecanism pentru consfiscarea averilor acumulate pe cai ilegale.

Cele mai cautate domenii de investitii de catre americani

Unul dintre cele mai bune domenii de investitie este cu siguranta IT-ul. "Aveti unii dintre cele mai inteligenti si talentati specialisti in domeniul IT dintre tarile din regiune.

Foarte multi tineri sunt interesati sa lucreze in acest domeniu, de aceea s-au facut deja investitii considerabile in acest domeniu in Romania, pentru ca e un domeniu care se va extinde".

Gitenstein spune ca alte domenii de interes sunt energia, turismul si agricultura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#ambasador sua, #bani, #coruptie, #investitii, #investitor, #mark gitenstein, #mita , #Investitii