Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MECMA: Statul nu poate investi intr-un proiect ca Rosia Montana

MECMA: Statul nu poate investi intr-un proiect ca Rosia Montana

Directorul Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Mihai Gaman, a declarat ca statul nu are capacitatea de a dezvolta un proiect minier de genul celui de la Rosia Montana, deoarece trebuie creata o companie, potrivit NewsIn.

"Statul nu are capacitatea de a investi intr-un astfel de proiect pentru ca ar trebui sa se infiinteze o companie de stat separata. Statul nu isi permite o astfel de companie", a precizat Gaman.

Secretarul de stat in MECMA Claudiu Stafie a declarat joi ca Ministerul Economiei isi doreste exploatatia de la Rosia Montana, insa totul depinde de obtinerea autorizatiei de mediu.

"Ministerul Economiei isi doreste exploatatia de la Rosia Montana, dar problema proiectului este la Ministerul Mediului. Compania care doreste sa exploateze trebuie sa obtina autorizatia de la mediu, abia atunci vom putea discuta despre exploatatia in sine", a explicat secretarul de stat.

Directorul de proiectare tehnica al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Cecilia Szentesy, a precizat ca exista patru zone mineralizate cu continut ridicat de aur.


Astfel, potrivit estimarilor companiei, rezervele de aur in situ de la Rosia Montana se ridica la 314 tone de aur si 1.500 de tone de aur.


"In timpul procesului de exploatare, se pierde cam 20%, astfel ca randamentul proiectului este de 80%, respectiv 245 tone de aur si 900 de argint, valoarea zacamantului fiind estimata la 7,5 miliarde dolari, la pretul de 900 de dolari uncia. (...) Peste 56% din veniturile generate de acest proiect raman in economia romaneasca", a precizat reprezentantul RMGC.


Statul roman va primi 19,3% din dividende, plus impozite si taxe, respectiv 4,3 miliarde dolari, potrivit reprezentantului companiei.


"Daca lucrurile decurg conform planului, primul lingou de aur va fi turnat la Rosia Montana in 2014", a mai spus Szentesy.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1318 ori
Citeste mai multe despreaur proiect minier rosia montana