Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marea Britanie, principala destinatie a investitiilor straine in 2005

Marea Britanie, principala destinatie a investitiilor straine in 2005

Marea Britanie a trecut in fata SUA si a Chinei, devenind in 2005 principala destinatie a investitiilor transnationale, in timp ce Olanda si Franta au fost cei mai mari investitori in strainatate, potrivit Raportului Mondial al Investitiilor (WIR), publicat luni seara de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), transmite AFP.Cu o suma totala de 165 miliarde dolari, Marea Britanie a profitat in special de pe urma unor mari operatiuni de tipul fuziuni si achizitii. Principala astfel de operatiune derulata in 2005 a fost unificarea celor doua entitati separate care formau grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch/Shell, o operatiune de 74 miliarde dolari, prin care a luat nastere o noua companie cu sediu unic.

Pe locul doi, SUA au beneficiat in 2005 de investitii straine de 99 miliarde dolari, in scadere cu 19 procente comparativ cu 2004. Numai companiile britanice au fost responsabile pentru 29 la suta din investitiile straine in SUA.

Pe locul trei, China a ramas in fruntea tarilor in curs de dezvoltare, beneficiind de investitii straine de 72 miliarde dolari, in crestere cu 13 procente comparativ cu 2004. De aceasta crestere a investitiilor straine au beneficiat in special bancile chineze, in timp ce in cazul celorlaltor sectoare ale economiei chineze investitiile straine din 2005 au fost in usoara scadere comparativ cu 2004.

Franta a urcat trei pozitii, de pe locul sapte pe locul patru, gratie unei dublari a investitiilor straine de la 31 la 64 miliarde dolari. UNCTAD explica aceasta crestere prin dezvoltarea economica a Frantei, care a fost superioara tarilor vecine din zona euro. In plus, Franta ocupa locul secund la capitolul tara de origine a investitiilor internationale, cu o suma de 116 miliarde dolari, dublu comparativ cu 2004.

Beneficiind de pe urma unificarii grupului Shell, care si-a transferat sediul unic la Haga, Olanda a trecut pe prima pozitie in topul tarilor de origine a investitiilor internationale, cu o suma de 119 miliarde dolari.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 948 ori