Lipsa de inventivitate ne costa 30 de milioane de euro

Vineri, 17 Iunie 2005, ora 00:51
1382 citiri

Romania a cotizat, timp de trei ani, 38 de milioane de euro la fondurile europene de cercetare. Din aceasta suma, proiectele cercetatorilor romani au readus in tara doar 7 milioane de euro drept finantare a unor idei viabile. Restul de 31 de milioane au fost investiti in proiectele de cercetare, mult mai convingatoare, ale altor state. Romania a alocat 38 de milioane de euro la fondurile europene de cercetare. Din aceasta suma, doar 7 milioane de euro s-au intors pina acum in tara. Incapacitatea cercetatorilor romani de a realiza proiecte viabile care sa fie admise pentru finantari europene costa peste 30 de milioane de euro.

A"Romania finanteaza cercetarea altora, pentru ca inclusiv posesorii de doctorate nu sint capabili sa redacteze un proiect de grant de cercetareA", a declarat miercuri Mircea Miclea, ministrul Educatiei si Cercetarii. Timp de trei ani, Romania a virat in fondurile europene de cercetare in jur de 38 de milioane de euro. Din toata aceasta suma, pina in prezent, cercetatorii romani au fost in stare sa readuca in tara, prin intermediul proiectelor concepute, doar 18%, adica doar 7 milioane de euro. Din anul 2003 si pina la sfirsitul lui 2006, Romania ar trebui sa dea in total 103 milioane de euro, numai ca europenii ne-au scutit de anumite sume.

Cercetatorii se scuza acuzind

A"Am fost scutiti cu anumite sume, iar unele fonduri cu care am cotizat au fost si din proiecte Phare. De exemplu, in bugetul de pe 2005 sint incluse 410 miliarde de lei, bani pe care trebuie sa-i dam la Comunitatea europeana. In prezent, ne imbatam cu apa rece, dind acesti bani si aducind foarte putini inapoiA", spune Anton Anton, secretar de stat pentru cercetare. Cu alte cuvinte, in acest an, Romania mai trebuie sa vireze peste 10 milioane de euro catre fondurile de cerecetare europene.

De ani de zile, cercetatorii cer de la guvern sume mai mari, care trebuie sa fie alocate pentru cercetare, dar cind vine vorba sa atraga fonduri europene, programele cu care se prezinta nu sint competitive si nu obtin bani. A"Ministrul spune ca se intorc 18% din fonduri, dar procentul este mult mai mic. Iar acest lucru este urmarea faptului ca reprezentantii nostri la Bruxelles nu sint capabili decit sa dea informatii care sa ne fie utile. Noi nu putem decit sa ne asociem cu alte tari in anumite programe, pentru a avea acces la baniA", spune Radu Minea, presedintele sindicalistilor din cercetare.

Situatia din cercetarea romaneasca le-a dat de gindit si oficialilor de la Comisia Europeana.

Cotidianul

Palm Residence Olteniței - apartamente premium la intrarea în Popești Leordeni la cele mai bune preţuri
Palm Residence Olteniței - apartamente premium la intrarea în Popești Leordeni la cele mai bune preţuri
La doar câteva sute de metri de granița (invizibilă) dintre București (sector 4) și Ilfov (Popești-Leordeni), pe Șoseaua Oltenitei - DN4, se ridică un ansamblu rezidențial ce va schimba...
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Dacă vă gândiți să cumpărați un aspirator sau un mop cu abur, dar nu sunteți siguri pe care să îl alegeți, ați ajuns la locul potrivit. Vă vom oferi informațiile pe care trebuie să...