Leul pierde aproape 2% pe fondul cumpararilor masive de euro din regiune

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 15:34
1340 citiri
Leul pierde aproape 2% pe fondul cumpararilor masive de euro din regiune

Moneda nationala s-a depreciat vineri cu peste sapte bani, pana la 3,7269 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de banca centrala, pe fondul unor cumparari masive de euro, in contextul scaderii increderii in lei a investitorilor, mai rau decat fata de alte monede emergente, spun dealerii.Joi, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei a fost de 3,6548 lei/euro.


"E greu sa spunem cine vinde lei, cert este ca increderea in piata romaneasca a scazut semnificativ. Mai degraba decat o contagiune a leului dinspre celelalte piete emergente, se pare ca noi ii influentam pe ei. Acestor conditii li se adauga si aversiunea fata de risc pe plan international, determinata de deprecierea dolarului si de scumpirea petrolului", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu, pentru NewsIn.


Inainte de deschiderea pietei valutare locale, moneda nationala s-a tranzactionat la 3,66 lei/euro, pentru ca apoi sa piarda treptat peste opt bani. La ora 13:55, bancile cumparau un euro cu 3,7403 lei si il vindeau cu 3,7470 lei.


Cursul afisat vineri de banca centrala arata o depreciere cu 1,1% a monedei nationale fata de dolar, de la 2,4221 lei/dolar, cat era joi, la 2,4496 lei/dolar.


Pe pietele internationale, moneda americana a continuat sa se deprecieze puternic, pana la noi cotatii minime istorice fata de euro, depasind nivelul de 1,52 dolari/euro, iar la 13:55 ora Romaniei, cotatia era de 1,5193 dolari/euro.


Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,16% pe an, usor peste cel de 9,14% de joi. Dobanda pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) a fost de 9,84% pe an, usor sub cea din ziua precedenta, de 9,86%.


Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la un nivel ridicat, de peste 10%, ca urmare a nivelului relativ scazut al lichiditatii din piata.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...