Jean-Claude Juncker: Cream fond european de investitii strategice de 315 miliarde de euro

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 13:22
1534 citiri
Jean-Claude Juncker: Cream fond european de investitii strategice de 315 miliarde de euro
Foto: csmonitor.com

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat miercuri un plan destinat sa mobilizeze 315 miliarde de euro pentru investitii in Europa, cu scopul de a relansa cresterea economica si de 'a repune Europa la munca', relateaza France Presse.

'Craciunul a sosit mai devreme', a spus Juncker, potrivit EFE. 'Cream un nou 'Fond european pentru investitii strategice' care va permite mobilizarea a circa 315 miliarde de euro in urmatorii trei ani', a declarat seful Comisiei in fata Parlamentului European, reunit la Strasbourg, potrivit Agerpres.

'A venit timpul sa incepem munca si sa repunem Europa la munca. (...) avem nevoie de un nou inceput si de noi investitii', a subliniat el.

'Imi imaginez copii la o scoala din Salonic pe calculatoare ultimul racnet, imi imaginez un francez incarcandu-si masina electrica pe autostrada', a declarat presedintele Comisiei Europene, indicand posibile proiecte de investitii.

Planul se va baza pe o parte din bugetul european si pe BEI (Banca Europeana de Investitii), bratul financiar al UE, dar nu va fi alimentat prin contributiile directe ale statelor membre, chiar daca usa este lasata deschisa pentru ca toate statele sa participe.

'Statele membre ar trebui sa participe la acest fond pentru a spori eficienta acestuia', a spus Juncker in limba germana, adresandu-se direct Berlinului. 'Trebuie sa fim constienti de faptul ca avem un destin comun, aceasta implica solidaritate cu toata lumea', a pledat el, subliniind ca aceste contributii ale statelor membre nu vor fi contabilizate in deficitul si datoria lor.

Parand criticile cu privire la lipsa de ambitie a acestui plan, el a afirmat ca banii mobilizati 'sunt chiar mai importanti fata de ceea ce statele membre pot face pentru ele insele'.

Juncker nu a exclus sa mearga dincolo de cele 315 miliarde de euro. 'Avem nevoie de un mecanism flexibil, usor de utilizat, care sa poata fi dezvoltat in timp. Acesta poate fi reinnoit in 2018, 2019, 2020', a spus el.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Jean Claude Juncker plan, #plan mobilizare investitii Europa , #Investitii