Investitorii sunt mai optimisti referitor la durata recesiunii

Joi, 13 August 2009, ora 16:28
1355 citiri
Investitorii sunt mai optimisti referitor la durata recesiunii

Investitorii europeni pe piata creditelor si-au redus semnificativ estimarea privind durata recesiunii, fata de anticiparile din primul trimestru, in special in cazul Europei emergente, potrivit unui sondaj efectuat de agentia Fitch Ratings.

Astfel, doar 18% dintre cei intervievati considera ca recesiunea va depasi 24 de luni in Europa emergenta, comparativ cu 55% la sfarsitul primului trimestru.

Alti 65% dintre investitori cred ca recesiunea va dura 12-24 de luni, fata de 39% in primul trimestru.

Optimismul investitorilor a crescut si in cazul economiilor dezvoltate.

In cazul Statelor Unite, 44%-45% dintre repondenti au spus ca recesiunea va dura 12-24 de luni, dar proportia celor care considera ca problemele se vor rezolva in mai putin de 12 luni a crescut de la 32% la 44%. O scadere similara a avut loc si in cazul investitorilor care cred ca criza va depasi 24 de luni.

Majoritatea investitorilor europeni in instrumente financiare de creditare considera ca pietele financiare au depasit momentul critic, se mai arata in cercetarea Fitch.

Astfel, 72% dintre investitorii intervievati au declarat ca pietele au depasit cea mai dificila perioada, comparativ cu numai 29% in primul trimestru.

Bancile nu au fost supuse unor teste suficiente de stres, sustin 54% dintre repondenti, dar temerile ca o banca importanta ar putea intra in faliment au scazut semnificativ. O proportie de 57% dintre participantii la sondaj considera ca riscul unui astfel de faliment este redus, fata de 29% in urma cu trei luni.

"Principalul motiv de ingrijorare ramane disponiblitatea lichiditatilor, desi temerile s-au mai atenuat comparativ cu trimestrul precedent", a declarat Trevor Pitman, analist la Fitch Ratings pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) si Asia-Pacific.

Peste un sfert dintre repondenti (27%) considera ca exista un risc ridicat al unui deficit de lichiditati, iar 23% sunt foarte ingrijorati in privinta problemelor din sectorul imobiliar, fata de 40%, respectiv 29% in primul trimestru.

Peste jumatate dintre participantii la sondaj cred ca riscurile de prabusire a fondurilor de hedging, privind evenimentele geopolitice, sectorul imobiliar si deficitul de lichiditati sunt moderate.

La cercetarea numita "European Senior Credit Investor Survey, June 2009" au participat 100 de companii de investitii din Europa, majoritatea specializate in management de active si plasamente in instrumente de creditare emise de companii. Cea mai mare parte a comapniilor participante administreaza investitii cu venituri fixe de peste 100 de miliarde de dolari.

Increderea investitorilor europeni in perspectivele economice este similara cu cea exprimata de participantii la un sondaj efectuat recent de Fitch in SUA.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitori, #recesiune, #fitch , #Investitii