Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Importanta informatiilor non-financiare: Investitorii nu se mai uita doar la bani cand analizeaza o companie

Importanta informatiilor non-financiare: Investitorii nu se mai uita doar la bani cand analizeaza o companie


Decizia de a face publice performantele de natura non-financiara nu mai este optionala pentru companiile care cauta sa atraga investitori, conform raportului EY, Tomorrow's investment rules. Acestea risca sa piarda investitori pentru ca nu-si fac publice informatiile non-financiare.

Noul raport EY arata ca 89% dintre investitori considera ca informatiile privind performanta de natura non-financiara au jucat un rol esential in procesul de luare a deciziilor cel putin o data in ultimele 12 luni, iar 70% dintre respondentii din pietele emergente utilizeaza frecvent sau ocazional informatiile de natura non-financiara si, dintre acestia, doar jumatate au un sistem structurat de evaluare sau un proces implementat.

Sondajul care sta la baza studiului a fost derulat pentru EY la nivel global de revista Institutional Investor in randul a 163 de investitori institutionali si a identificat principalele tendinte in procesul de adoptare in raportarile companiilor a informatiilor corporative de natura non-financiara.

Raportul EY evidentiaza faptul ca multi dintre investitori se bazeaza pe judecata personala in evaluarea datelor de mediu si sociale disponibile pentru a determina impactul acestor factori asupra crearii de valoare si a profilului de risc al companiei.

In ceea ce priveste principalele surse pentru informatii de natura non-financiara, investitorii mentioneaza rapoartele anuale, rapoartele integrate si site-urile companiilor, mai degraba decat datele colectate de la terte parti. Acest aspect subliniaza, o data in plus, ca a devenit crucial pentru organizatii sa ia in considerare modul in care prezinta informatiile de natura non-financiara catre diferite parti interesate si de aspecte financiare.

Multi dintre investitori au subliniat, de asemenea, ca este o adevarata provocare gasirea unor modalitati eficiente de a compara performanta companiilor, chiar si intre cele care activeaza in aceeasi industrie. Lipsa de informatii privind factorii de impact asupra randamentelor pentru actionari reprezinta o frustrare comuna, multi dintre investitori mentionand ca nu au reusit sa cuantifice legatura intre performanta de natura non-financiara si cea financiara a companiilor.

Investitorii au identificat astfel deficiente in modul in care raporteaza in prezent companiile, prin urmare acestea ar trebui sa aiba in vedere o abordare mai structurata. Prin utilizarea unui model integrat, companiile ar putea raporta ceea ce este semnificativ pentru ele, furniza informatii suplimentare si mentiona unde investitorii sau echipele de evaluare a investitiilor pot gasi detaliate aceste informatii pe care le-ar putea considera utile.

Informatiile de natura non-financiara, esentiale in minimizarea riscului

In contextul in care investitorii incearca sa isi minimizeze riscurile, 43% din respondentii din pietele emergente au declarat ca informatiile de natura non-financiara au fost esentiale in minimizarea riscului, in comparatie cu doar 29% dintre cei din pietele dezvoltate; ceea ce subliniaza faptul ca riscurile generate de problemele de mediu, sociale sau de guvernanta corporativa sunt mai raspandite in pietele emergente.

"Desfasuram o varietate de sondaje in cadrul EY in fiecare an, dar, pentru mine personal, rezultatele acestui raport au fost o surpriza placuta. Cu siguranta ne asteptam ca unele dintre informatiile de natura non-financiara pe care investitorii institutionali le iau in considerare sa fie strans legate de performanta financiara a companiilor (precum impactul reglementarilor asupra unei companii si capacitatea acesteia de a minimiza riscurile). Totusi, era greu de anticipat de exemplu faptul ca al patrulea factor in ordinea importantei pentru investitorii institutionali il reprezinta demonstrarea responsabilitatii sociale corporative. Acest factor a fost considerat esential de catre 69,7% dintre respondenti", comenteaza Anamaria Cora, partener si lider al departamentului de audit financiar, EY Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2235 ori