Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii britanici, adusi in Romania de laserul de la Magurele

Investitorii britanici, adusi in Romania de laserul de la Magurele


Se estimeaza ca aproximativ 1000 de cercetatori in fizica si chimie, precum si ingineri din centre internationale renumite vor veni anual in orasul Magurele pentru a lucra in laboratorul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), care urmeaza sa fie construit in spatele reactorului nuclear din localitate. Acest lucru va insemna noi oportunitati de investii si dezvoltare pentru oras.

"In contextul actual, in care laboratorul stiintific ELI-NP implementat de Uniunea Europeana va atrage numeroase oportunitati, orasul Magurele trebuie sa se dezvolte pe partea de constructii civile. Investitiile in constructiile civile vor aduce beneficii multiple pentru guvern, investitori, societate civila si locuitorii orasului. Incurajez si sustin toate proiectele care pot contribui la dezvoltarea orasului si comunitatii din Magurele", a declarat Narcis Constantin, viceprimarul orasului Magurele.

Conform acestuia, un complex rezidential ridicat de un grup de investitori britanici a fost inaugurat la Magurele, investitia venind in contextul in care se preconizeaza ca in cativa ani orasul, situat la 12 kilometri de Bucuresti, va fi "Mecca oamenilor de stiinta" din toata lumea.

Astfel, intr-o jumatate de an, investitorii britanici au ridicat zece blocuri in ideea de a oferi locuinte la preturi rezonabile pentru savantii care lucreaza la Institutul pentru Fizica Pamantului de la Magurele si pentru cei care vor fi angajati sa faca studii la cel mai puternic laser din lume.

In complexul realizat de investitorii britanici o garsoniera costa 20.000 de euro iar un apartament cu patru camere nu depaseste 70.000 de euro, primii cumparatori achizitionandu-si noile locuinte inca de la inaugurarea complexului.

In total, investitia de la Magurele va fi de 293 de milioane de euro, bani proveniti din fondurile structurale. Laboratorul de la Magurele va fi dat in functiune in 2017, odata cu celelalte doua laboratoare similare, din Cehia si Ungaria.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2683 ori