Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitiile straine nu au contribuit semnificativ la economia Romaniei

Investitiile straine nu au contribuit semnificativ la economia Romaniei


Investitiile straine nu au contribuit prea mult la economia nationala, deoarece valoarea adaugata creata de companiile straine din Romania este mai mica decat cea a firmelor locale. In plus, este cea mai scazuta din Europa Centrala, a declarat joi Donato De Rosa, senior economist Banca Mondiala.
"Si firmele romanesti, si cele straine din Romania sunt mai putin productive decat in alte tari din Europa, dar firmele locale au inregistrat o crestere a productivitatii mai rapida decat companiile straine. Asta inseamna ca investitiile straine realizate in sectoare mature din economia romaneasca au produs cea mai mica valoare adaugata din Europa Centrala (Cehia, Polonia, Slovenia, Estonia, n.r.)", a spus De Rosa, la un seminar pe teme economice.

Analizand contributiile firmelor straine la mediul de afaceri romanesc, Donato de Rosa a sustinut ca firmele straine au fost un model pentru cele romanesti si au antrenat mediul economic, insa din pacate nu au contribuit prea mult la economia nationala.

Potrivit datelor prezentate de Banca Mondiala, cresterea anuala a valorii adaugate produsa de firmele straine din Romania , intre 2003 si 2008, a fost de doar 2,6%, in timp ce pentru companiile locale cresterea a fost de 5,9%. In aceste conditii, firmele locale au avut a doua cea mai mare crestere a valorii adaugate in perioada analizata din Europa Centrala, fiind depasite doar de companiile din Polonia, cu 7,1%.

Pe de alta parte, firmele straine din Romania au avut cea mai redusa crestere anuala a valorii adaugate din Europa Centrala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1395 ori