Investitiile straine nu au contribuit semnificativ la economia Romaniei

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 14:02
1618 citiri
Investitiile straine nu au contribuit semnificativ la economia Romaniei
Sursa: bibby-sterilin.com

Investitiile straine nu au contribuit prea mult la economia nationala, deoarece valoarea adaugata creata de companiile straine din Romania este mai mica decat cea a firmelor locale. In plus, este cea mai scazuta din Europa Centrala, a declarat joi Donato De Rosa, senior economist Banca Mondiala.

"Si firmele romanesti, si cele straine din Romania sunt mai putin productive decat in alte tari din Europa, dar firmele locale au inregistrat o crestere a productivitatii mai rapida decat companiile straine. Asta inseamna ca investitiile straine realizate in sectoare mature din economia romaneasca au produs cea mai mica valoare adaugata din Europa Centrala (Cehia, Polonia, Slovenia, Estonia, n.r.)", a spus De Rosa, la un seminar pe teme economice.

Analizand contributiile firmelor straine la mediul de afaceri romanesc, Donato de Rosa a sustinut ca firmele straine au fost un model pentru cele romanesti si au antrenat mediul economic, insa din pacate nu au contribuit prea mult la economia nationala.

Potrivit datelor prezentate de Banca Mondiala, cresterea anuala a valorii adaugate produsa de firmele straine din Romania , intre 2003 si 2008, a fost de doar 2,6%, in timp ce pentru companiile locale cresterea a fost de 5,9%. In aceste conditii, firmele locale au avut a doua cea mai mare crestere a valorii adaugate in perioada analizata din Europa Centrala, fiind depasite doar de companiile din Polonia, cu 7,1%.

Pe de alta parte, firmele straine din Romania au avut cea mai redusa crestere anuala a valorii adaugate din Europa Centrala.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#investitii straine contributie economie, #firmele locale crestere valorii adaugate, #firme straine vs firme locale , #Investitii