Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitiile straine in 2009, la jumatate fata de 2008

Investitiile straine in 2009, la jumatate fata de 2008

In perioada ianuarie-iulie 2009, investitia straina in Romania a atins 3,097 miliarde de euro, acoperind deficitul de cont curent al tarii.

"Acest volum al investitiilor straine este cu 50% mai mic decat volumul inregistrat in aceeasi perioada a anului 2008. Trendul descrescator al investitiilor straine este de asteaptat sa continue pe tot parcursul anului 2009, putand fi tradus intr-un volum anual al investitiilor straine de maximum 5 miliarde euro. Anul anterior volumul investitiilor straine a atins 9.084 milioane euro", arata un raport trimestrial elaborat de Jones Lang LaSalle.

In primele noua luni, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a anuntat ca a intermediat 22 de proiecte in valoare de un miliard si jumatate de euro. Acestea au creat peste 6.200 de noi locuri de munca.

Cea mai mare parte a investitiilor s-au indreptat catre energie si imobiliare, contructia de echipamente pentru energie, ambalaje, textile, componente auto.

O singura tranzactie institutionala in 12 luni

Fondurile institutionale interesate de achizitii in sectorul imobiliar din Romania considera ca asteptarile vanzatorilor referitoare la pret reprezinta un impediment pentru reluarea tranzactiilor imobiliare, se mai mentioneaza in raportul realizat de Jones Lang LaSalle.

Cu toate acestea, documentul subliniaza faptul ca au existat unele semnale pozitive in piata. In trimestrul al treilea s-a inregistrat prima tranzactie institutionala din piata in ultimele 12 luni, un parc comercial in Targoviste.

"Chiar daca volumul investitiei a fost redus, tranzactia a demonstrat revenirea ofertelor competitive pe piata, oferte total absente pe piata in Romania in ultima perioada.

Totusi pentru revigorarea activitatii tranzactionale este necesar ca unele dintre proiectele anticipate a fi importante sa fie livrate, conditiile de finantare sa se imbunatateasca si, nu in ultimul rand, ca vanzatorii sa isi formeze asteptarile relativ la nivelul preturilor stabilite deja in regiune", conchide raportul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1480 ori
Citeste mai multe despreinvestitii energie imobiliare