Investitiile straine in 2009, la jumatate fata de 2008

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 14:30
1490 citiri
Investitiile straine in 2009, la jumatate fata de 2008

In perioada ianuarie-iulie 2009, investitia straina in Romania a atins 3,097 miliarde de euro, acoperind deficitul de cont curent al tarii.

"Acest volum al investitiilor straine este cu 50% mai mic decat volumul inregistrat in aceeasi perioada a anului 2008. Trendul descrescator al investitiilor straine este de asteaptat sa continue pe tot parcursul anului 2009, putand fi tradus intr-un volum anual al investitiilor straine de maximum 5 miliarde euro. Anul anterior volumul investitiilor straine a atins 9.084 milioane euro", arata un raport trimestrial elaborat de Jones Lang LaSalle.

In primele noua luni, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a anuntat ca a intermediat 22 de proiecte in valoare de un miliard si jumatate de euro. Acestea au creat peste 6.200 de noi locuri de munca.

Cea mai mare parte a investitiilor s-au indreptat catre energie si imobiliare, contructia de echipamente pentru energie, ambalaje, textile, componente auto.

O singura tranzactie institutionala in 12 luni

Fondurile institutionale interesate de achizitii in sectorul imobiliar din Romania considera ca asteptarile vanzatorilor referitoare la pret reprezinta un impediment pentru reluarea tranzactiilor imobiliare, se mai mentioneaza in raportul realizat de Jones Lang LaSalle.

Cu toate acestea, documentul subliniaza faptul ca au existat unele semnale pozitive in piata. In trimestrul al treilea s-a inregistrat prima tranzactie institutionala din piata in ultimele 12 luni, un parc comercial in Targoviste.

"Chiar daca volumul investitiei a fost redus, tranzactia a demonstrat revenirea ofertelor competitive pe piata, oferte total absente pe piata in Romania in ultima perioada.

Totusi pentru revigorarea activitatii tranzactionale este necesar ca unele dintre proiectele anticipate a fi importante sa fie livrate, conditiile de finantare sa se imbunatateasca si, nu in ultimul rand, ca vanzatorii sa isi formeze asteptarile relativ la nivelul preturilor stabilite deja in regiune", conchide raportul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#investitii, #energie, #imobiliare , #Investitii