Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitiile straine, alungate de infrastructura si lipsa fortei de munca

Investitiile straine, alungate de infrastructura si lipsa fortei de munca
Cele mai importante probleme cu care se confrunta investitorii straini in Romania tin de infrastrustructura precara si de lipsa fortei de munca, indica datele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), conform agentiei NewsIn.
Infrastructura reprezinta in acest moment un element ce necesita imbunatatiri pentru a asigura cadrul necesar dezvoltarii unor afaceri sanatoase la nivel european, spun reprezentantii ARIS. "Astfel ca investitiile pe care statul intentioneaza sa le efectueze in acest domeniu vor constitui un plus pe care Romania il asteapta de multi ani pentru a putea atrage proiecte majore si in alte regiuri ale tarii, deficitare in ceea ce priveste investitiile straine directe atrase", este de parere agentia.Totodata, potrivit acesteia, lipsa de resurse umane reprezinta o piedica importanta in calea investitorilor, deficitul de forta de munca afectand in special pe cei care opteaza pentru regiunea de vest a tarii.In ciuda inconvenientelor de mai sus, statul roman incearca sa atraga un flux cat mai mare de investitori straini prin toate mijloacele. "in caest sens, se incearca promovarea in randurile investitorilor straini a schemelor de ajutor de stat oferite de statul roman, acordarea de facilitati de catre autoritatile administratiei publice locale si sensibilizarea autoritatilor locale in vederea extinderii parcurilor industriale existente si crearii de noi asemenea locatii", arata ARIS.  Potrivit sursei amintite, cea mai mare pondere a investitiilor straine a atras-o regiunea Bucuresti–Ilfov, cu peste 50% din investitii, urmata de regiunile vest, nord-vest si centru. Aceste regiuni au fost alese in detrimentul zonelor sud-Muntenia si sud-est din cauza lipsei unor parcuri industriale dotate cu utilitati si o infrastructura minima necesara implementarii unor proiecte de investitii Greenfield.Investitiile straine directe atrase de Romania in primele doua luni ale anului s-au ridicat la 1,2 miliarde euro, marcand o crestere de 40% comparativ cu perioada similara din 2007, releva datele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), furnizate pentru NewsIn. 

arte, investitorii straini percep cresterea costurilor ca pe o potentiala amenintare pentru atractivitatea regiunii. De asemenea, calitatea vietii si infrastructurii, percepute ca puncte slabe, genereaza interes scazut pentru activitatile cu valoare adaugata mare.Studiul, realizat anual de Ernst&Young din 2002, a constat in intervievarea a 216 executivi prin telefon. 28 la suta dintre acestia sunt directori financiari, 20 la suta presedinti si 20 la suta directori executivi. Toti activeaza in conducerea unor mari companii din lume, peste 15 la suta din acestea avand o cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1030 ori