Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitiile fondurilor private in Romania au scazut

Investitiile fondurilor private in Romania au scazut

Fondurile private de investitii (private-equity) au investit in prima jumatate a acestui an 195,2 milioane de euro in Romania, cu aproape 30% mai putin decat in aceeasi perioada de anul trecut, dar investitiile vor continua sa "infloreasca", in ciuda crizei financiare, arata un studiu al SEEPEA. Potrivit datelor oferite de Asociatia Fondurilor de Private Equity din Sud-Estul Europei (SEEPEA), la a doua conferinta anuala, care a avut loc miercuri la Bucuresti, fondurile private de investitii au investiti circa 475 milioane de euro anul trecut in Romania, in comparatie cu cele 110 milioane de euro alocate companiilor locale in 2006.


Reprezentantii SEEPEA considera ca scaderea nivelului investitiilor din prima parte a acestui an nu se datoreaza scaderii interesului fondurilor sau a lipsei de lichiditati, ci mai degraba "staruintei antreprenorilor de a nu reconsidera realist evaluarile propriilor companii".


"Credem ca presiunile financiare si intelegerea modului in care fondurile aduc valoare adaugata ii vor determina pe acestia sa revina asupra termenilor de abordare a investitorilor financiari", e de parere  Robert Luke, presedintele SEEPEA.


Ca urmare, industria de private-equity va continua sa "infloreasca" in aceasta regiune, in ciuda efectelor crizei financiare, deoarece se concentreaza pe valoare adaugata.


"In conditiile in care companiile obtin din ce in ce mai greu acces la credit, iar IPO-urile (oferte publice initiale - n.r.) sunt imposibile in 2009, ne asteptam ca activitatea 'private equity' sa infloreasca. Fondurile de investitii private au banii si cunostintele de a ajuta companiiile sa treaca peste criza financiara si sa le plaseze pe o traiectorie de crestere sanatoasa", a mai spus Robert Luke.


Cel mai atractiv sector din Romania pentru fondurile de private-equity a fost cel al biotehnologiei, unde in primele sase luni din an au mers circa o treime din investitii. Totodata, companiile din industria de bunuri de larg consum au atras 16% din investitii, urmate de cele din sectorul imobiliar si al materialelor de constructii, fiecare cu o pondere de 14%.


Contractia creditarii nu va afecta investitiile fondurilor de private equity in regiune


Oficialii SEEPEA apreciaza ca fondurile de private-equity nu vor fi afectate de contractia creditarii, in conditiile in care componenta de "leverage" a fost intotdeauna redusa in tranzactiile din sud-estul Europei, in primul rand datorita stadiului de maturitate al companiilor vizate.


"Investitiile din acesta zona a Europei au fost realizate utilizand imprumuturi bancare intr-o masura mult mai mica comparativ cu tarile occidentale, chiar si inaintea debutului crizei financiare internationale", a explicat Irina Anghel, secretarul general al SEEPEA.


"In contextul financiar prezent, antreprenorii se vor indrepta pentru finantare si indrumare mai mult catre fondurile de investitii private", sunt de parere specialistii asociatiei.


La nivelul regiunii sud-est europene, investitiile fondurilor private s-au ridicat anul trecut la 1,082 miliarde de euro, de aproape opt ori mai mult decat in 2006. Totusi, dinamica negativa s-a mentinut si la nivelul intregii regiuni, fondurile investind in prima parte a anului 2008 circa 251 milioane de euro, cu 10% mai putin decat in perioada echivalenta de anul precedent.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1473 ori