Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitii: Afaceristii turci sunt interesati de Romania pentru energie, minerit sau agricultura

Investitii: Afaceristii turci sunt interesati de Romania pentru energie, minerit sau agricultura


Oameni de afaceri turci sunt interesati de marile privatizari din Romania si vor sa demareze afaceri in domenii precum energia, mineritul sau agricultura, se arata intr-un comunicat transmis luni de Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD).

"Oamenii de afaceri turci au afaceri in Romania in domenii diverse, de la industria grea pana la industria media si bancara si sunt in continuare interesati sa demareze afaceri in domenii precum energia, mineritul sau agricultura. Primim foarte multe cereri din Turcia de la oameni de afaceri care doresc sa investeasca aici si care sunt foarte interesati de marile privatizari din Romania" spune presedintele TIAD, Omer Susli.

Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania va crea, impreuna cu reprezentanti ai Ambasadei Turciei in Romania si ai Ministerului Afacerilor Externe, un grup de lucru comun care sa initieze proiecte de cooperare in vederea cresterii vizibilitatii comunitatii de afaceri turcesti in Romania si pentru a intensifica schimburile economice dintre cele doua tari.

Proiectele de cooperare vor fi incluse in Planul de Actiuni al Parteneriatului Strategic dintre Romania si Turcia, incheiat in decembrie 2011 la Ankara, de catre presedintii Romaniei si Turciei.

Afaceristii turci beneficiaza de sprijinul Romaniei

Prin parteneriatul strategic semnat de cele doua tari se doreste extinderea schimburilor comerciale romano-turce la 10 miliarde dolari pe an, aproape dublu fata de nivelul la care se situeaza in prezent.

"Este foarte important sa semnalam comunitatii de business turcesti din Romania ca beneficiaza de suport total din partea noastra pentru dezvoltarea sanatoasa a afacerilor derulate aici. Trebuie sa ne ajutam reciproc, mai ales pe domenii de maxim interes, precum energia si transporturile. In acelasi timp, trebuie sa identificam posibilitati concrete de cooperare, in cadrul unor joint ventures, pe terte piete", a precizat ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

La 30 septembrie 2011 erau inregistrate in Romania 12.388 societati comerciale cu capital turcesc. In 2010, companiile cu capital turcesc au inregistrat o cifra de afaceri totala de peste 5 miliarde euro si au investit in economia romaneasca peste 2 miliarde euro.

La finele lunii noiembrie 2011, valoarea schimburilor comerciale romano-turce a fost de 4,3 miliarde de euro.

Turcia este primul partener comercial al Romaniei din afara UE si din cadrul statelor membre ale Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) si al cincilea partener in cadrul schimburilor internationale totale ale Romaniei.

Totodata, Turcia este al patrulea partener la export si al noualea la import al Romaniei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1907 ori