IMM-urile incep sa ia credite pentru investitii

Joi, 26 Mai 2011, ora 13:57
1334 citiri
IMM-urile incep sa ia credite pentru investitii

Numarul firmelor mici si mijlocii care nu pot rambursa creditele a scazut in acest an si se remarca o crestere a imprumuturilor IMM-urilor pentru investitii in detrimentul celor pentru "subzistenta", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

"In primele cinci luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut rata de credite neperformante garantare de Fond s-a redus cu 38%, ceea ce este foarte mult.

Astfel ca estimez ca daca anul trecut rata de default a fost de 7-7,2%, in acest an va fi de 4,6-4,8%. Acest lucru arata o incredere a IMM-urilor si o constientizare a faptului ca este nevoie sa-si schimbe strategia", a spus Saramet, la seminarul MEDIAFAX Talks about SMEs.

Un alt semn de revenire a sectorului IMM-urilor este, potrivit reprezentantului Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), cresterea numarului creditelor pe termen lung, pentru investitii.

"Anul trecut, doar 19% din credite erau pe termen lung, pentru finantarea investitiilor. In acest an aceste credite reprezinta 29% din total.

Este un semnal pozitiv ca a inceput accesarea de credite pentru cresterea cifrei de afaceri, si chiar daca mai sunt cereri pentru finantarea capitalului de lucru, pentru subzistenta, acestea sunt in scadere", a adaugat Saramet.

De asemenea, a crescut numarul firmelor din industrie care acceseaza credite, in conditiile in care cele mai active, anul trecut, erau cele din constructii si comert. In acest an, 26% din firmele care vor garantii pentru credite sunt din industrie, fata de 16-17% in ultimii ani.

"Toate acestea sunt elemente ca a crescut increderea, interesul pentru investitii din partea IMM", a adaugat Saramet.

Fondul a acordat anul trecut garantii de peste 650 milioane de euro, in crestere cu peste 40% fata de anul anterior, iar numarul contractelor a urcat la 9.000.

Cele mai multe garantii au fost acordate pentru firmele din comert, industrie, servicii, constructii si agricultura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#credit investitii, #credite, #imm, #investitii , #Investitii