Numarul firmelor mici si mijlocii care nu pot rambursa creditele a scazut in acest an si se remarca o crestere a imprumuturilor IMM-urilor pentru investitii in detrimentul celor pentru "subzistenta", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
"In primele cinci luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut rata de credite neperformante garantare de Fond s-a redus cu 38%, ceea ce este foarte mult.Astfel ca estimez ca daca anul trecut rata de default a fost de 7-7,2%, in acest an va fi de 4,6-4,8%. Acest lucru arata o incredere a IMM-urilor si o constientizare a faptului ca este nevoie sa-si schimbe strategia", a spus Saramet, la seminarul MEDIAFAX Talks about SMEs.
Un alt semn de revenire a sectorului IMM-urilor este, potrivit reprezentantului Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), cresterea numarului creditelor pe termen lung, pentru investitii.
"Anul trecut, doar 19% din credite erau pe termen lung, pentru finantarea investitiilor. In acest an aceste credite reprezinta 29% din total.
Este un semnal pozitiv ca a inceput accesarea de credite pentru cresterea cifrei de afaceri, si chiar daca mai sunt cereri pentru finantarea capitalului de lucru, pentru subzistenta, acestea sunt in scadere", a adaugat Saramet.
De asemenea, a crescut numarul firmelor din industrie care acceseaza credite, in conditiile in care cele mai active, anul trecut, erau cele din constructii si comert. In acest an, 26% din firmele care vor garantii pentru credite sunt din industrie, fata de 16-17% in ultimii ani.
"Toate acestea sunt elemente ca a crescut increderea, interesul pentru investitii din partea IMM", a adaugat Saramet.
Fondul a acordat anul trecut garantii de peste 650 milioane de euro, in crestere cu peste 40% fata de anul anterior, iar numarul contractelor a urcat la 9.000.
Cele mai multe garantii au fost acordate pentru firmele din comert, industrie, servicii, constructii si agricultura.