Gigantul energetic BP se retrage din China pentru 3 miliarde de dolari

Marti, 09 August 2016, ora 13:22
3330 citiri
Gigantul energetic BP se retrage din China pentru 3 miliarde de dolari
Foto: BP

Pretul foarte scazut al petrolului i-a facut pe sefii companiei BP sa regandeasca strategia de expansiune la nivel global, partea detinuta intr-o companie mixta din China urmand sa fie scoasa la vanzare, dupa cum sustin surse din interiorul firmei.

Rafinaria SECCO reprezinta singura investitie majora realizata de BP pe piata chineza, gigantul petrolier detinand 50% din actiunile companiei, anunta Reuters. Persoane din sfera de conducere a BP afirma ca firma a contractat o banca pentru a se ocupa de vanzarea actiunilor SECCO, companie in care detine actiuni si China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec).

Rafinaria SECCO, cea mai mare din China, a fost inaugurata in 2001 la Caojing, in apropiere de Shanghai, si a costat 2,7 miliarde de dolari.

Sinopec are drept de preemptiune in posibila vanzare a actiunilor detinute de BP in SECCO, dar analistii considera ca nicio mare companie de profil din China nu se va arata interesata de aceasta tranzactie.

In schimb, rivali din Japonia, Coreea de Sud, Taiwan si Europa, prezenti deja pe piata din China, s-ar putea arata interesati de cumpararea pachetului de actiuni detinut de BP.

In ultimii 6 ani, gigantul din industria petrochimica a vandut active insumand 50 de miliarde de dolari, atat din cauza amenzilor uriase primite pentru catastrofala scurgere de titei in apele Golfului Mexic din 2010, cat si ca urmare a reducerii costurilor si expunerii pe diverse piete generate de prabusirea preturilor petrolului.

Reprezentantii BP si Sinopec au refuzat sa comenteze subiectul vanzarii pachetului de actiuni din cadrul SECCO, dar o reusita a grupului britanic ar marca si prima retragere importanta a unui investitor occidental de pe piata din China.

Surse din interiorul companiei afirma ca BP spera ca tranzactia sa aduca aproximativ 3 miliarde de dolari in conturile firmei.

Pentru anul in curs, politica BP de reducere a costurilor prevede vanzarea unor active cu o valoare cuprinsa intre 3 si 5 miliarde de dolari, din care unele tranzactii valorand 1,9 miliarde au fost deja perfectate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#vanzari active BP, #investitori china, #piata energie, #companii energetice, #industrie petrochimica China , #Investitii