Ghid pentru investitorii incepatori

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 12:20
1480 citiri
Ghid pentru investitorii incepatori

Criza se poate dovedi si benefica, datorita aparitiei unei multitudini de oportunitati. Insa, pentru o investitie de succes, nu trebuie sa va aruncati cu capul inainte.

Inainte de a incepe operatiuni relativ riscante - orice afacere are un grad de risc - trebuie sa va asigurati de cateva lucruri: un fond de urgenta "la saltea" si altul care sa contina o suma echivalenta veniturilor familiei pe urmatoarele sase luni, pentru a avea din ce trai, pana investitia incepe sa dea roade.

Odata ce sunteti pregatiti, din toate punctele de vedere, luati in cosiderare si sfaturile de investitii, date de specialistii de la How Stuff Works:

Stabiliti-va tinta investitiei:

Stabilirea unor scopuri finale este importanta in orice, dar mai ales cand este vorba de bani. Asezati pe o foaie de hartie toate lucrurile pe care vi le doriti sa le faceti in viata si sunt costisitoare, pentru a stii exact ce venituri ar trebui sa obtineti din investitii.

Casatorie, copii, achizitionarea unei locuinte mai bune, pensie, toate trebuie luate in considerare.

Documentati-va despre diversele tipuri de investitii:

Toate sursele de informare sunt bune - prieteni, colegi, analisti - insa nu ezitati sa faceti chiar niste cursuri in domeniul afacerilor, daca nu ati facut-o deja. Aflati tot ce se poate despre bursa, actiuni sau fonduri mutuale.

De exemplu, regula de baza, cand vine vorba de actiuni, este sa le cumparati cand au un pret scazut si sa le vindeti cand au pret mare. Insa acest lucru nu este atat de usor de realizat, fiind necesare cunoasterea pietei pe care activeaza compania la care sunteti actionar, pentru a reusi sa faceti estimari corecte ale evolutiei sale.

In cazul fondurilor mutuale, banii dumneavoastra vor fi alaturati celor ale altor mii de investitori, sub managemetul unei echipe de profesionisti, care vor derula investitiile in numele dumneavoastra.

Avantajul fondurilor mutuale este faptul ca va diversifica imediat portofoliul si, pentru un incepator sau o persoana cu foarte putin timp la dispozitie, poate reprezenta intrumentul perfect de investitii.

Alegeti un broker

Brokerul este platit prin comision din castigurile clientului si taxele aplicate pentru fiecare tranzactie pe care o face. Poate fi un agent autorizat sau o companie de brokeraj, care va cumpara si vinde actiuni, in numele clientului.

Pentru a va putea angaja un broker, trebuie sa depuneti un fel de cont, din care acesta sa poata lua bani de cate ori are nevoie.

Stabiliti o strategie de investitii:

Puteti sa va educati despre strategii fie din carti de specialitate, cursuri sau sfaturile oferite de profesionisti.

De exemplu, una dintre strategiile des folosite este investirea unei sume fixe de bani, in fiecare luna. Astfel, nu veti fi nevoit sa ghiciti cand creste sau scade pretul actiunilor, iar, per total, veti fi cumparat titlurile la un pret mediu.

Construiti-va un portofoliu

Un portofoliu ar trebui sa fie diversificat, pentru a evita catastrofa in momentul cand o anume industrie se prabuseste.

Insa nu va intindeti pe prea multe domenii, nimeni nu poate cunoaste toate pietele in detaliu si, prin urmare, ati risca sa va expuneti unor pierderi ce pot fi evitate. Incercati sa mentineti un echilibru si, evident, sa va indreptati spre sectoarele stabile, cel putin pentru inceput, avand in vedere ca cele mai profitabile investitii sunt si cele mai riscante si ati avea nevoie de mai multa experienta pentru a activa pe astfel de piete.

Nu va indepartati de la strategia aleasa

Foarte multi "lupi" vor incerca sa profite de investitorii incepatori. Iata cateva sfaturi pentru a va feri de acestia:

-Nu investiti in nicio companie care promite castiguri fara riscuri;
- Evitati investitiile bazate pe monede rare, argint sau pietre pretioase. De cele mai multe ori, acestea sunt "operele" unor fraudatori;
-Nu investiti in domenii sau instrumente financiare pe care nu le intelegeti;
-Faceti contracte pentru orice. Nicio companie serioasa nu va cere sa fie crezuta pe cuvant;
-Aveti incredere in propriul instinct: daca o afacere pare dubioasa, probabil chiar este.

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#investitii, #afacere, #broker, #criza, #fonduri, #bursa, #investitori , #Investitii