Frauda de 50 de miliarde dolari a lui Madoff loveste in lant investitorii

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 09:33
1535 citiri
Frauda de 50 de miliarde dolari a lui Madoff loveste in lant investitorii

Investitorii fac eforturi sa evalueze pierderile cauzate de o posibila frauda estimata la 50 miliarde dolari, comisa de Bernard Madoff, la o zi dupa arestarea prestigiosului trader de pe Wall Street, relateaza Reuters. Procurorii si autoritatile de reglementare l-au acuzat pe fostul presedinte al bursei Nasdaq in anii '90, acum in varsta de 70 de ani, ca a regizat o frauda de proportii uriase prin intermediul companiei sale de consultanta in investitii, care a administrat cel putin un fond de protectie impotriva riscurilor.


Sute de oameni, care au investit alaturi de Madoff prin intermediul clientilor firmei, i-au incredintat traderului sume de miliarde de dolari, spun expertii financiari.


Printre investitorii lui Madoff s-au numarat mari companii, lidere de piata, dintre care unele tranzactionate public, s-au numarat universitati, fundatii si, mai ales, multe fonduri de management al activelor, potrivit declaratiilor lui Douglas Kass, seful fondului de protectie impotriva riscurilor Seabreeze Partners Management.


"Se pare ca cel putin 15 miliarde dolari din bani, care erau multi concentrati in sudul Floridei si New York City, au plecat intr-un 'rai al banilor'", a adaugat Kass.


Agentii federali l-au arestat pe Madoff, dupa ce procurorii au spus ca acesta le-ar fi declarat angajatilor seniori ca operatiunile sale de management financiar sunt "toate o singura mare minciuna" si "de fapt, o schema Ponzi de proportii".


O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii. Deoarece capitalul investit nu are un randament destul de mare, astfel de scheme se prabusesc in cele din urma sub propria greutate.


Madoff este fondatorul Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, o firma de market-making (formare de piata), lansata in 1960. Afacerea separata de consultanta de investitii a administrat active de 17,1 miliarde dolari.


Investitorii din strainatate resimt efectele fraudei


Banci si fonduri de investitii cu sediul la Geneva au pierdut mai mult de 5 miliarde franci elvetieni (4,22 miliarde dolari), ca urmare a fraudei evaluate la 50 miliarde dolari facuta de fostul sef al Nasdaq, Bernard Madoff, scria sambata publicatia elvetiana Le Temps.


Union Bancaire Privee (UBP), banca principala de investitii in fonduri de fonduri de hedging, a pierdut aproape 1 miliarde de franci elvetieni, potrivit Le Temps, care a citat, sub acoperirea anonimatului, nenumarate surse bancare.


Investitorii spanioli ar putea avea o expunere de pana la 3 miliarde euro (3,98 miliarde dolari) la fondurile administrate de traderul american, potrivit Expansion.


"Primele estimari arata ca atat mari bogatasi, cat si fonduri spaniole ar putea sa fi investit mai mult de 3 miliarde euro in vehicule administrate de Madoff", scria cotidianul financiar spaniol, fara sa dezvaluie surse.


Divizia de administrare a fondurilor, a bancii italiene UniCredit, Pioneer Investments, are expunere la frauda lui Madoff, prin intermediul fondului de risc Primeo Select, au declarat doua surse avizate.


Compania Bramdean Alternative Ltd a aratat ca aproape 10% din detinerile sale sunt expuse la frauda lui Madoff, ceea ce a dus la deprecierea masiva a actiunilor firmei britanice de management al activelor.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...