Fondurile suverane au redus investitiile in T1

Luni, 03 August 2009, ora 18:32
1148 citiri
Fondurile suverane au redus investitiile in T1

Numarul afacerilor de investitii incheiate de fondurile suverane de investitii aproape s-a injumatatit in primul trimestru raportat la perioada anterioara, la 26, iar valoarea acestora a fost de 6,8 miliarde dolari, cea mai mica din 2005, arata rezultatele unui sondaj publicat luni, scrie Reuters, informeaza NewsIn.

Sondajul, realizat de firma de consultanta Monitor Group si de institutul de cercetari Fondazione Eni Enrico Mattei, a aratat ca patru fonduri din Abu Dhabi au fost cele mai active in primul trimestru, incheind 12 din cele 26 de intelegeri.

"In contextul castigurilor in scadere din cauza ieftinirii petrolului si a scaderii comertului, mediul investitional volatil a facut fondurile suverane de investitii mai prudente in asumarea riscurilor", arata sondajul, efectuat in randul a 30 astfel de fonduri.

Europa a ramas piata de investitii preferata a acestor fonduri, dupa ce acestea au injectat aici 3,5 miliarde dolari. De asemenea, o treime din afaceri au fost incheiate in statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Conform unui studiu realizat de Deutsche Bank, valoarea activelor detinute de fondurile suverane de investitii a scazut la trei mii de miliarde in 2009, fata de nivelul de 3,6 mii de miliarde atins la sfarsitul anului 2007, din cauza crizei financiare.

Activele fondurilor suverane reprezinta, ca valoare, mai putin de jumatate din rezervele valutare la nivel mondial, sub o sesime din activele fondurilor de pensii si mai putin de o zecime din capitalizarea pietelor bursiere, si doar 3% din activele detinute de banci.

Asia si Europa sunt in continuare directiile favorite ale fondurilor de investitii, 31% din sume indreptandu-se spre Asia, 30% in Uniunea Europeana si 20% in Statele Unite ale Americii.

In cadrul Uniunii Europene, Marea Britanie este principala tinta a investitiilor fondurilor suverane.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#fonduri, #suverane, #investitii , #Investitii