Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondurile de investitii sunt noii bogati ai economiei mondiale

Fondurile de investitii sunt noii bogati ai economiei mondiale

Fondurile de investitii achizitioneaza intreprinderi din ce in ce mai mari, devenind motorul fuziunilor si achizitiilor mondiale, care vor atinge recordul absolut in 2006, informeaza, luni, AFP. Unul dintre cele mai importante fonduri de investitii din lume, compania americana Blackstone a anuntat, luni, achizitia Equity Office, pentru suma de 36 de miliarde de dolari, din care 16 miliarde sunt datorii. Tranzactia este cea mai mare rascumparare facuta vreodata de un fond de investitii.

Rascumpararea de intreprinderi de catre fondurile de investitii atinge, in 2006, recordul absolut: valoarea acestora se ridica la sase sute de miliarde de dolari (353 de miliarde numai in Statele Unite), ceea ce inseamna cresterea cu 70%, comparativ cu nivelul de 350 de miliarde, atins in 2005, conform datelor Dealogic.

Conform Dealogic, operatiunile fondurilor de investitii, care vizeaza si cele mai mari intreprinderi din lume, nu numai cele regionale, vor reprezenta, pe viitor, peste 17% dintre fuziunile si achizitiile mondiale, spre deosebire de 4%, cat au fost in 2000.

Datorita fondurilor de investitii, fuziunile si achizitiile mondiale vor atinge, anul acesta, nivelul record de 3.700 miliarde de dolari, comparativ cu cel de 3.320 de miliarde de dolari, inregistrat in 2000. Pe de alta parte, operatiunile clasice de rascumparare strategica a unei intreprinderi de catre o alta pierd teren.

In SUA, unde se desfasoara majoritatea operatiunilor fondurilor de investitii, rascumpararile au reprezentat 25% din totalul fuziunilor si achizitiilor, in crestere cu 150%, comparativ cu datele anului 2005, conform grupului de informatii financiare Thomson Financial. Analistul Thomson Financial, Richard Peterson, declara ca, exceptand tranzactiile fondurilor, fuziunile si achizitiile pe piata americana au crescut cu doar 3%, iar excluzand rascumpararile efectuate de intreprinderi straine, nivelul fuziunilor si achizitiilor a scazut cu 5%, fata de 2005.

"Cinci dintre cele mai mari rascumparari facute vreodata de fondurile de investitii au avut loc anul acesta", subliniaza unul dintre specialistii din domeniu, Paul Kedrosky, cu referire la mai multe operatiuni gigant, printre care oferta de cumparare a grupului Hospital Corporation of America (HCA) de fondul KKR pentru 33 de miliarde de dolari.

Fondurile de investitii, institutii private dintre care majoritatea nu sunt cotate la bursa, deci sunt scutite de obligatiile de transparenta impuse de autoritatile bursiere, au obtinut si aproape trei sute de miliarde de dolari, anul acesta, mai ales datorita fondurilor americane de pensii, care le incredinteaza resursele.

Resursele financiare de care dispun, in prezent, fondurile de investitii se ridica la o mie de miliarde de dolari.

Fondurile de investitii rascumpara in general intreprinderile cu plata partial in numerar, iar restul sub forma de imprumut. Intreprinderea rascumparata este retrasa de la bursa si modernizata pentru cresterea rentabilitatii, apoi, dupa cativa ani este vanduta, cu importante castiguri.

"Operatiunile sunt finantate in proportie de 80% prin imprumuturi", considera profesorul Joseph Bartlett, consilier la compania Fish & Richardson si profesor la Universitatee din Cornell. Cresterea bursei nu poate favoriza o astfel de tendinta: cumpararea unei intreprinderi, retragerea ei de la bursa, dezvoltarea intreprinderii, apoi relansarea ei pe bursa poate creste miza de trei sute pana la patru sute de ori, precizeaza Bartlett.

Printre grupurile recent tintite este Vivendi, care a primit o oferta in valoare de 40 de miliarde de dolari din partea Blackstone. Presa americana mentioneaza si posibila achizitie a grupului Sara Lee contra sumei de 20 de miliarde de dolari. Revenirea la putere a fondurilor de investitii a inceput in 1989, prin achizitia de catre KKR a grupului NJR Nabisco, operatiune care a provocat soc in momentul acela.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 869 ori