Fitch recomanda Bucurestiul investitorilor

Vineri, 12 August 2011, ora 22:29
1347 citiri
Fitch recomanda Bucurestiul investitorilor

Agentia de evaluare financiara a imbunatatit ratingul pentru creditele pe termen lung in valuta ale Primariei Bucuresti, de la "BB+" la "BBB-", emitentul revenind astfel in categoria recomandata pentru investitii, dupa o decizie similara in privinta Romaniei la inceputul lunii iulie.

Treapta "BBB-" este ultima din categoria recomandata investitorilor, in timp ce "BB+" este cel mai ridicat nivel al categoriei nerecomandate pentru investitii. 

Ratingul pentru credite pe termen lung in lei a fost imbunatatit de la "BBB-" la "BBB", potrivit unui comunicat Fitch.

Ratingurile pentru credite pe termen lung au perspectiva stabila. Agentia a revizuit pozitiv si calificativul pentru imprumuturi pe perioada scurta, de la "B" la "F3".

"Decizia ia in calcul imbunatatirea situatiei bugetului si istoricul bun al orasului in privinta fondurilor disponibile pentru plata datoriilor. Noul rating tine cont si de cresterea datoriei Bucurestiului, administrata prudent in opinia Fitch", se arata in comunicat. 

O noua revizuire in crestere a ratingului ar putea avea loc daca performantele operationale raman la nivelul actual, raportul dintre datorii si venituri ramane sub 100%, iar fondurile pentru plata datoriilor se mentin la un nivel solid, insa este conditionata strict de imbunatatirea calificativului suveran al Romaniei. 

Schimbari ale legislatiei care ar oferi primariei o flexibilitate mai ridicata in privinta veniturilor ar avea, de asemenea, efect pozitiv asupra ratingului, intrucat Bucurestiul are o capacitate solida in privinta obtinerii de venituri din taxe. 

O decizie negativa ar putea fi determinata de o deteriorare a situatiei operationale, care ar reduce capacitatea Primariei Bucuresti de a cofinanta parti importante ale investitiilor. Un avans al datoriei peste 100% din veniturile actuale ar avea efect negativ, mai ales daca ar fi insotita de o situatie operationala mai slaba. 

Marja operationala medie s-a situat la 30% in 2006-2010 si la 32% in ultimul an al acestui interval.

Fondurile au fost suficiente pentru a acoperi de peste zece ori dobanzile platite.

Rezultatele operationale bune sunt o preconditie a finantarii pentru actualul plan de investitii al orasului, intrucat capacitatea de a obtine venituri de capital este limitata.

Actuala situatie financiara asigura finantarea a 82% din investitiile Primariei. Orasul vizeaza pentru perioada 2011-2014 o marja operationala de 30%, potrivit planului financiar pe patru ani.

Datoriile directe se ridicau la 3,1 miliarde de lei la finele anului trecut (76% din veniturile actuale).

Daca Bucurestiul isi mentine situatia operationala si investitiile conform proiectiilor, datoria va incepe sa scada usor din 2012. Orasul se confrunta, insa cu un risc ridicat de refinantare, intrucat in 2015 vor ajunge la maturitate obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro.

Bucurestiul este expus fata de serviciul datoriilor a doua companii pe care le controleaza si garantiile oferite pentru acestea, dar si in cazul unei participatii minoritare la o a treia companie. Expunerea Primariei in aceste cazuri se ridica la 300 de milioane de lei la sfarsitul anului trecut.

Fitch a imbunatatit la inceputul lunii iulie ratingul suveran al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#fitch, #rating fitch bucuresti, #investitii , #Investitii