Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele noi, avantajate la accesarea fondurilor de investitii

Firmele noi, avantajate la accesarea fondurilor de investitii

Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Turism, Comert si Profesii Liberale a propus acordarea unui punctaj maxim si pentru firmele care vor sa cumpere masini, utilaje si echipamente.

Criteriile sunt clasificate in patru sectiuni, respectiv categoria firmei, ponderea activitatii pentru care se acceseaza programul in cifra de afaceri, tipul activelor care vor fi achizitionate si durata de desfasurare a activitatii pentru care se solicita finantare.

Astfel,punctajul maxim (de cinci puncte) este atribuit firmelor nou infiintate, fiind urmate de microfirme, cu patru puncte, si firmele mici, cu trei puncte. La aceasta sectiune firmele mijlocii sunt cotate cel mai putin, cu doua puncte.

Valoare maxima a unei alocatii financiare nerambursabile este de 50.000 euro si va acoperi pana la 60% din valoarea proiectului, la care se adauga un credit de 25% din contravaloarea totala.

Suma totala va fi completata prin contributia intreprinzatorilor acceptati cu restul de 15% din va;oarea proiectului.

Logistica, la mare pret

Achizitia de masini utilaje si echipamente va fi punctata cu nota maxima, iar cumpararea de brevete de inventie si licente cu patru puncte. Cele mai putine puncte vor primi firmele care cumpara mijloace de transport pentru marfa si pentru cladiri sau constructii industriale, trei si respectiv doua puncte.

In cazul in care firmele doresc sa achizitioneze mai multe tipuri de active, punctajul va fi stabilit prin calcularea mediei aritmetice.

Criterii de eligibilitate

In ceea ce priveste durata de fuctionare in domeniul pentru care solicita finantare, firmele cu o vechime de doi ani au cele mai mari sanse sa fie admise, in timp ce cele infiintate de mai putin de trei luni au cele mai putine sanse.

Punctajul minim pe care trebuie sa-l obtina firmele pentru a fi acceptate pentru evaluare in vederea finantarii este de 12 puncte.

In caz de egalitate de puncte, ordinea admiterii la finantare va fi data de ordinea inregistrarii.

Inscrierea potentialilor beneficiari ai programului se va realiza electronic, prin intermediul Registrului Unic Electronic, atat la Bucuresti, cat si la toate oficiile pentru IMM-ri din Constanta, Timisoara, Iasi, Craiova, Targu Mures, Cluj, Galati si Brasov.

Firmele mici si mijlocii vor avea un termen de 30 de zile pentru intocmirea dosarelor, de la publicare normelor de aplicare a programului in Monitorul Oficial.

Ministerul pentru IMM-uri va derula 13 programe destinate acestei categori de firme, cu un buget de 75 de milioane de lei, dintre care opt sunt deja operationale.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1103 ori