Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele europene din China se plang ca sunt discriminate de chinezi

Firmele europene din China se plang ca sunt discriminate de chinezi


Cel mai recent raport al Camerei de Comert UE din China reliefeaza greutatile cu care se confrunta investitorii europeni prezenti pe aceasta piata.

Conform raportului, planul de actiune China Manufacturing 2025, initiat de Beijing in urma cu doar doi ani, nu face decat sa puna oprelisti dezvoltarii firmelor straine din China, interventiile autoritatilor centrale fiind reclamate frecvent de catre antreprenorii europeni.

Strategia CM2025 presupune obtinerea unei cote de piata relevanta, atat pe plan domestic, cat si in plan international, pentru companiile locale din 10 sectoare cheie ale industriei chineze.

Chiar daca intentia Beijingului pare binevenita din punct de vedere al dezvoltarii sustenabile si a aplicarii unei politici de mediu corecte, reprezentantii Camerei de Comert a UE sustin ca oficialitatile chineze actioneaza in mod protectionist, creand tensiuni prin limitarea accesului pe puiata a unor parteneri comerciali internationali si acordand sprijin necondintionat din partea statului in procesul achizitiilor derulate de companiile chineze pe alte piete.

"In loc sa puna in aplicare reformele necesare liberalizarii pietei, anuntate in cadrul Congresului Plenar din 2013, oficialii par sa adopte o abordare invechita de control centralizat al deciziilor", arata raportul.

Jorg Wutte, presedintele Camerei de Comert a UE din China sustine ca acest tip de politica nu face decat sa starneasca frustrari in randul investitorilor europeni si sa limiteze expunerea acestora pe piata chineza.

In 2016, nivelul investitiilor europene in China a scazut cu 8 miliarde euro (23%) fata de anul precedent, in vreme ce prezenta companiilor din China pe piata europeana a inregistrat un salt de 77 procente.

Wuttke aminteste si faptul ca unor companii europene li s-a cerut in mod insistent punerea la dispozitia partenerilor chinezi a unor tehnologii vitale pentru afacerile lor in vederea acordarii accesului pe piata chineza.

"De la liderii politici aud din nou ca firmele straine vor beneficia de tratament egal in China, dar nu mai sunt dispus sa cred asta", a afirmat presedintele Camerei de Comert a UE din China.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3521 ori