Fabricile comuniste: De la mandrie ceausista, la mina de aur capitalista

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:01
6423 citiri
Fabricile comuniste: De la mandrie ceausista, la mina de aur capitalista
Casa Poporului Sursa foto: www.orangesmile.com

Pe locul fostelor fabrici comuniste se afla in prezent fie complexe rezidentiale, fie hipermarketuri. In alte zone urmeaza sa fie construite centre comerciale. Cum arata azi terenurile pe care alta data tronau gigantii de fier, mandria erei ceausiste?

Multe fabrici deschise in timpul perioadei comuniste s-au inchis. Motivele variaza, de la lipsa de investitii, pana la absenta productivitatii si chiar a obiectului muncii. Activitati care in trecut erau facute de angajati au intrat in sarcina sistemelor automate.

Pe terenul fostei uzine Vulcan, din Bucuresti, va fi construit un centru comercial, Benevo Retail Park. La Vulcan se faceau echipamente industriale. Terenul apartine omului de afaceri Ovidiu Tender si are o suprafata de 77.000 de metri patrati.

Terenul fostei uzine Vulcan

Pozitia sa strategica a atras atentia grupului Benovo Capital, in conditiile in care terenul beneficiaza de deschidere catre bulverdale Sebastian si Progresului.

Centrul comercial care va fi deschis pe acest teren va include un hipermarket, un magazin de bricolaj si o galerie comerciala. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta public.

O alta fabrica din perioada comunista care s-a inchis este Suveica, locul in care se teseau pe vremuri haine si materiale. Pe terenul acesteia se afla acum un complex rezidential, dezvoltat de Global Trade Center, numit Rose Garden.

Ansamblul este format din 11 blocuri care totalizeaza mai mult de 900 de apartamente. Complexul rezidential include spatii comerciale, locuri de joaca, spatii verzi, dar si parcari.

Ansamblul rezidential Rose Garden, construit pe terenul Suveica

Preturile pentru o locuinta in Rose Garden incep de la 76.395 de euro, potrivit cartiere-rezidentiale.com. Valoarea proiectului este de 80 de milioane de euro, potrivit declaratiilor lui Shimon Galon, director GTC Romania, citat de publicatia amintita.

Terenul fabrici de tricotaje Tricodava din Drumul Taberei a fost vandut pentru 42 de milioane de euro grupului spaniol Gran Via, ulterior catre investitorii Pryconsa. Terenul de 58.000 de metri patrati a fost cumparat de lantul francez de hipermarketuri Auchan, care l-a achizitionat de la spaniolii din cadrul Pryconsa.

Auchan nu este singurul brand interesat sa isi extinda reteaua de magazine pe piata romaneasca prin achizitia terenurilor fostelor fabrici comuniste. Kaufland a inceput constructia unui magazin pe soseaua Mihai Bravu, in timp ce Cora a finalizat demolarile de pe un teren din apropierea autogarii Rahova, unde va realiza de asemenea un hipermarket.

Terenul fostului complex industrial Electroaparatj

Carrefour, Kaufland si Auchan au stabilit cu proprietarii terenurilor de pe platformele Electroaparataj (Pantelimon), Romprim (Berceni) si Grant metal (Crangasi) sa construiasca mai multe hipermarketuri.

Pe terenul fostului complex industrial Electroaparataj va fi construit un centru comercial. Intitulat Mega Mall, complexul va avea trei etaje si o suprafata totala de aproximativ 55.000 de metri patrati.

Proiectul centrului comercial Mega Mall, care va fi construit pe terenul Electroaparataj

La parterul cladirii si la etajele 1 si 2 vor fi amenajate spatii comerciale si de alimentatie publica, recreare si holuri de circulatie, iar etajul 2 va avea in plus fata de celelalte nivele spatii de entertainment si cinematografe.

Etajul 3 va avea preponderent accese pentru personal si eventual vizitatori, holuri de circulatie, birouri administrative, spatii tehnice si de aprovizionare, potrivit Evenimentului Zilei.

Un alt teren interesant, pe care nu s-a construit in acest moment nimic, apartine lui Jaffal Imad Mahmoud, libanezul care detine 73% din Chimopar.

Terenul de la Chimopar

Producatorul de substante chimice Chimopar Bucuresti (CPR) va vinde cu 18 milioane de euro un teren in suprafata de 352.000 de metri patrati situat pe bulevardul Theodor Pallady firmei Maveco Holdings Limited, inregistrata in Cipru, potrivit Mediafax.

In 1989 in Capitala functioanu cinci platforme industriale

In 1989, in Capitala functionau nu mai putin de cinci platforme industriale: 23 August, IMGB, Pipera, Militari, Baneasa-Otopeni. Pe langa acestea se adauga alte intreprinderi mari din Bucuresti.

La Uzinele 23 August, numite si "mecanicul sef al tarii" se faceau locomotive diesel hidraulice, echipamente de frana si alte componente pentru vagoane de cale ferata. Acum a fost complet desfiintata.

La IMGB se fabrica otel, in cuptoare electrice si dispunea de cea mai mare presa din tara.

La Pipera se faceau televizoare, aparate de radio si avea, in total, peste 3000 de angajati. La Militari se produceau bai, radiotoare, elemente si armaturi sanitare. La Cesarom lucrau mai mult de 2.100 de angajati, care ajutau la fabricarea placilor de faianta, gresie si a celor ceramie.

In prezent, aceasta a fost privatizata si produce aproximativ o treime din volumul pe care il avea in 1989.

Pe platforma industriala Baneasa-Otopeni se construiau, sub licenta britanica, avioane de pasageri ROMBAC - cu 110 locuri, cu motoare - licenta britanica - fabricate la Turbomecanica, arata Cotidianul.

Productia a incetat, iar o parte din hale sunt folosite la intretinerea si reparatia avioanelor TAROM. Alte hale sunt folosite pentru diverse expozitii, inclusiv Salonul International al Automobilului - Bucuresti (SAB).

Veste bună pentru fanii Samsung! Seria Galaxy S25 va fi echipată cu procesoare Snapdragon 8 Gen 4
Veste bună pentru fanii Samsung! Seria Galaxy S25 va fi echipată cu procesoare Snapdragon 8 Gen 4
Potrivit surselor din industrie, planul Samsung de a echipa Galaxy S25 cu chipseturi Exynos 2500 produse în propriile fabrici de semiconductoare a eșuat. Producătorul sud-coreean este acum...
Apple anunță compatibilitatea dispozitivelor pentru noile sisteme de operare la WWDC 2024. Ce iPhone-uri vor putea face upgrade la iOS 18
Apple anunță compatibilitatea dispozitivelor pentru noile sisteme de operare la WWDC 2024. Ce iPhone-uri vor putea face upgrade la iOS 18
Cu ocazia evenimentului WWDC 2024 (Worldwide Developers Conference), Apple a dezvăluit dispozitivele compatibile cu cele mai recente ediții ale sistemelor de operare: iOS 18, iPadOS 18, WatchOS...
#fabrici comuniste, #centre comerciale, #fabrici comuniste transformate mall, #mall electroaparataj, #mall bucuresti, #fabrici , #Investitii

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

-0.0002

1 USD = 4.6402 RON

-0.0062
  1. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios topul de profil european
  2. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  3. Start-Up Nation 2024, aspru criticat. Verdictul specialiștilor: „Un măr otrăvit”. Marile „hibe” ale programului de sprijin pentru noii afaceriști
  4. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  5. Premierul Marcel Ciolacu pregătește 50.000 de euro pentru o categorie de români: „Urmărește crearea unei noi clase de asistați sociali". Critici dure din partea unui cunoscut antreprenor
  6. S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești
  7. Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de "Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: "E nevoie de un juriu"
  8. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  9. Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"
  10. Procesele „dieselgate” din Marea Britanie au prăbușit acțiunile mai multor producători auto europeni. Ce mărci văzut cele mai mari scăderi