Era Silicon Valley, aproape de sfarsit. Centrul mondial al tehnologiei se muta in China

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 18:45
1957 citiri
Era Silicon Valley, aproape de sfarsit. Centrul mondial al tehnologiei se muta in China

Silicon Valley si-ar putea pierde pozitia dominanta ca centru mondial al tehnologiei, potrivit unui studiu efectuat de compania de consultanta KPMG in randul directorilor companiilor IT.

Studiul a inclus 668 de directori ai unor companii de tehnologie cu cifre de afaceri peste un miliard de dolari, startup-uri si companii care administreaza fonduri cu capital de risc, potrivit IT News.

44% dintre persoanele intervievate de KPMG cred ca este posibil ca "cel mai inovator centru tehnologic din lume", aflat acum in Silicon Valley, sa se mute intr-o alta tara in urmatorii patru ani.

Noul centru tehnologic al lumii va fi localizat in China, au spus persoanele intervievate

Gary Matuszak, directorul departamentului de analiza media si telecomunicatii din cadrul KPMG, a declarat ca a ramas surprins de rezultatul studiului privind viitorul Silicon Valley, dar a subliniat in acelasi timp ca un mare procent al persoanelor care au participat la acesta, si anume 42%, provin din zona Asia - Pacific, iar acestia si-au manifestat optimismul lor legat de evolutia Chinei.

34% dintre respondenti sunt din America, iar 23% din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, a adaugat seful KPMG.

28% dintre americanii participanti la studiu cred ca este posibil ca centrul tehnologic sa se mute in alta tara

Gary Matuszak a declarat ca i s-a parut surprinzator ca 28% dintre americanii participanti la studiu cred ca este posibil ca cel mai mare centru inovator din lume sa se mute in urmatorii patru ani. Pentru cei care cred ca va aparea un nou Silicon Valley, alegerea cea mai probabila, deloc surprinzatoare, a fost China.

"Inovatia incepe sa apara in alte parti ale lumii", a spus Matuszak, iar respondentii chinezi in special "cred ca vor fi la egalitate cu Silicon Valley".

Orientarea altor tari catre inovatie, elementul cheie al studiului

Gary Matuszak subliniaza faptul ca elementul cheie al studiului nu este acela ca Silicon Valley isi pierde din forta sa, ci faptul ca alte parti ale limii pun mai mult accent pe inovatie.

"Nu cred ca centrul inovatiei se va schimba, in special in urmatorii patru ani", considera Matuszak. Alte parti ale lumii "subestimeaza elementele care sunt necesare pentru a crea o structura precum cea din Silicon Valley".

Silicon Valley se distinge prin faptul ca functioneaza ca un ecosistem care a fost creat pentru a sustine activitatile inovatoare. Imitarea acestui ecosistem astfel incat acesta sa functioneze la fel ca in Statele Unite ale Americii este lucrul cel mai dificil.

Performantele tehnologice ale Chinei, aflate in dezvoltare continua, au devenit o amenintare la Washington. Eforturile inovatoare ale Chinei au constituit subiectul unei audieri in cadrul Comisiei de Evaluare Economica si Securitate din China in luna mai.

Chinezii nu mai vor sa domine productia bunurilor bazata doar pe cost, ci vor sa fie inovatori", a spus la audiere, Robert Atkinson, presedintele Fundatiei de Tehnologie a Informatiei. "Chinezii vor sa sa castige si in competitia economica bazata pe inovatie".

Desi exista un acord larg intre scopurile privind inovatia in China, Atkinson a spus "ca exista un consens slab in ceea ce priveste succesul Chinei si daca America ar trebui sa se teama".

Dezvoltarea unii Silicon Valley in China se poate face si prin atragerea multinationalelor

Chiar daca companiile din China nu devin lidere in domeniul inovatiei, economia acestei tari "ar putea sa devina un lider in inovatie daca politicile sale determina companiile multinationale sa isi mute activitatile fundamentate pe inovatie in China".

"China nu vrea sa produca unele lucruri si sa cumpere altele", a spus Atkinson. "Chinezii vor sa transfere orice in campul virtual, in special produsele de tehnologie avansata si serviciile. Acest lucru ar putea urma trendului lansat in ultimii zece ani atunci cand industria prelucratoare din SUA a scazut cu 11% in momentul in care economia globala crestea cu 13%".

Intr-o audiere separata ce a avut loc luna trecuta, Patrick Gallagher, subsecretar in Departamentul Comertului din Statele Unite ale Americii, a spus parlamentarilor ca industria prelucratoare este un element esential in cercetare si dezvoltare, avand un aport de 70% in acest sector.

Industria prelucratoare din Statele Unite ale Americii a inceput sa piarda teren: "China se apropie de Statele Unite ale Americii in termenii volumului productiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#silicon valley, #Silicon Valley transfer China, #Silicon Valley viitor, #China domeniu tehnologic, #China dezvoltare tehnologii , #Investitii