Energia solara a devenit mai competitiva decat cea traditionala. Un "boom" este asteptat in acest sector

Joi, 13 Februarie 2014, ora 16:33
2652 citiri
Energia solara a devenit mai competitiva decat cea traditionala. Un "boom" este asteptat in acest sector

Companiile din industria solara sunt pregatite de un nou "boom", in conditiile in care costurile de productie a echipamentelor au scazut pana la nivelul la care aceasta industrie a devenit mai competitiva decat cea traditionala, considera managerului fondului norvegian Skagen.

"Suntem in situatia in care energia solara este mai competitiva decat cea

traditionala. Din energia consumata, 0,4-0,5% este solara. Aceasta pondere va creste foarte mult in urmatorii cinci pana la zece ani", a spus Geir Tjetland, managerul Skagen Vekst, care are in grija fonduri de 960 milioane de euro, citat de Bloomberg.

Industria recupereaza doi ani de criza, declansata de preturile in scadere si de capacitatea de productie mai mare decat cererea, precum si din cauza reducerii subventiilor de catre guvernele europene, ca urmare a incetinirii cresterii economice. Marile companii din acest domeniu, cum ar fi GCL-Poly Energy Holdings Ltd. (3800) si REC Silicon ASA, au intrat in declin in anii de criza.

Totusi, in ultima vreme, GCL-Poly a urcat 32% fata de anul trecut, iar Rec Silicon cu 278%. Indicele BI Global Large Solar Energy Index, care are la baza titlurile a 15 companii si care a pierdut 87% din februarie 2011 pana in noiembrie 2012, a urcat de patru ori fata de minimul istoric.

Cererea de energie solara este asteptata sa creasca datorita Japoniei si Chinei, dupa ce noile tehnologii au redus costurile, a mai spus Tjetland.

"Pretul energiei solare este in scadere cu aproape un dolar pe watt fara subventie", a spus acesta si a adaugat ca la acest pret, peste 4 miliarde de oameni din regiuni ca Europa, Africa si Asia, vor putea sa cumpere energie solara mai ieftina decat cea traditionala.

"De acea apreciem ca acel 'boom' va veni curand", a mai spus Tjetland.

Interesul producatorilor de echipamente solare va creste

Piata polisiliconului este estimata ca va creste cu 45% pana la finalul lui 2015, conform lui Skagen. Aceasta va duce la cresterea interesului pentru producatorii low-cost, unde sunt inclusi si REC Silicon, OCI Co. Ltd. si GCL, este de parere Ole Soeberg, manager de portofoliu din cadrul fondului Skagen Vekst.

In prezent, polisiliconul costa aproape 20 de dolari pe kg. "In prezent, companiile avansate pot produce un kg pentru circa 15 dolari", a spus Soeberg.

REC, OCI si GCL au, impreuna, o capacitate de productie de circa 150.000 de tone metrice, ceea ce reprezinta aproape jumatate din capacitatea globala, conform Bloomberg.

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
#energie solara, #investitii energie, #industrie fotovoltaic , #Investitii