Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Derogarea pentru investitiile fondurilor de pensii, extinsa cu un an

Derogarea pentru investitiile fondurilor de pensii, extinsa cu un an

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis miercuri prelungirea, cu un an, incepand din 3 noiembrie 2009, a termenului de derogare pentru limita maxim? aplicabil? investi?iilor fondurilor de pensii private, in titluri de stat, potrivit unui comunicat al CSSPP, preluat de NewsIn.

 

"Desi in momentul de fata derogarea mentionata nu este utilizata de majoritatea administratorilor, prelungirea termenului de derogare reprezinta o masura prudenta intreprinsa in interesul protejarii activelor participantilor in actualul context economic", se mai arata in comunicat.

CSSPP precizeaza ca, potrivit Normei nr. 22/2008 (pentru modificarea temporara a limitei maxime aplicabile investitiilor fondurilor de pensii administrate privat in titluri de stat), administratorul unui fond de pensii poate decide ca timp ce un an sa investeasca in titluri de stat din Romania sau din statele membre ale Uniunii Europene, cu depasirea procentului de 70% din valoarea totala a activelor fondului de pensii.

CSSPP reaminteste ca o norma similara este aplicabila sistemului de pensii facultative.

Pentru implementarea prelungirii termenului de derogare, cele doua norme au fost modificate prin doua noi acte normative aprobate miercuri de catre Consiliul CSSPP.

"Dupa expirarea perioadei prevazute de noile norme, administratorii care au aplicat prevederile acestora trebuie sa se incadreze atat in limitele prevazute de legile care stau la baza functionarii sistemului de pensii private, cat si in limitele stabilite prin prospectul schemei de pensii private", mai anunta CSSPP.

Derogarea pentru investitiile in titluri de stat - care sunt instrumente cu venit fix - ale fondurilor de pensii a fost decisa de supraveghetorul pietei intr-o perioada de varf a crizei financiare, pentru a proteja participantii de vulnerabilitatea pietelor de capital.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1203 ori
Citeste mai multe despreinvestitii pensii titluri de stat