Derogarea pentru investitiile fondurilor de pensii, extinsa cu un an

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 13:12
1304 citiri
Derogarea pentru investitiile fondurilor de pensii, extinsa cu un an

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis miercuri prelungirea, cu un an, incepand din 3 noiembrie 2009, a termenului de derogare pentru limita maxim? aplicabil? investi?iilor fondurilor de pensii private, in titluri de stat, potrivit unui comunicat al CSSPP, preluat de NewsIn.

 

"Desi in momentul de fata derogarea mentionata nu este utilizata de majoritatea administratorilor, prelungirea termenului de derogare reprezinta o masura prudenta intreprinsa in interesul protejarii activelor participantilor in actualul context economic", se mai arata in comunicat.

CSSPP precizeaza ca, potrivit Normei nr. 22/2008 (pentru modificarea temporara a limitei maxime aplicabile investitiilor fondurilor de pensii administrate privat in titluri de stat), administratorul unui fond de pensii poate decide ca timp ce un an sa investeasca in titluri de stat din Romania sau din statele membre ale Uniunii Europene, cu depasirea procentului de 70% din valoarea totala a activelor fondului de pensii.

CSSPP reaminteste ca o norma similara este aplicabila sistemului de pensii facultative.

Pentru implementarea prelungirii termenului de derogare, cele doua norme au fost modificate prin doua noi acte normative aprobate miercuri de catre Consiliul CSSPP.

"Dupa expirarea perioadei prevazute de noile norme, administratorii care au aplicat prevederile acestora trebuie sa se incadreze atat in limitele prevazute de legile care stau la baza functionarii sistemului de pensii private, cat si in limitele stabilite prin prospectul schemei de pensii private", mai anunta CSSPP.

Derogarea pentru investitiile in titluri de stat - care sunt instrumente cu venit fix - ale fondurilor de pensii a fost decisa de supraveghetorul pietei intr-o perioada de varf a crizei financiare, pentru a proteja participantii de vulnerabilitatea pietelor de capital.

 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#investitii, # pensii, # titluri, # de, # stat , #Investitii