Cu ce probleme se confrunta investitorii americani din Romania

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 16:45
2306 citiri
Cu ce probleme se confrunta investitorii americani din Romania

Infrastructura rutiera, infrastructura sistemului sanitar romanesc si birocratia sunt principalele probleme pe care le au companiile americane care au investit in Romania, spune consilierul economic al ambasadei SUA in Romania, Susan Garro.

Prezenta, joi, la Ploiesti, unde a avut o intalnire cu reprezentantii companiilor americane care au dezvoltat afaceri in judetul Prahova, consilierul economic al Ambasadei SUA la Bucuresti, Susan Garro, a afirmat, intr-o conferinta de presa, raspunzand unei intrebari, ca problemele companiilor din Statele Unite ale Americii care au afaceri in Romania sunt aceleasi pe care le intampina, in general, si companiile romanesti.

"Este nevoie de o infrastructura rutiera mai buna pentru a-si putea transporta produsele catre pietele de destinatie, infrastructura sanitara nu este intotdeauna atat de puternica pe cat ar trebui sa fie si adeseori trebuie sa faca fata la multa birocratie", a afirmat Susan Garro, referindu-se la problemele companiilor americane din Romania.

Pe de alta parte, reprezentanta ambasadei SUA in Romania a spus ca firmele americane sunt foarte multumite de inalta calificare a fortei de munca si ca, in cadrul intalnirii cu companiile americane din Prahova, a vorbit cu reprezentantii unei companii care au ajuns sa trimita specialisti romani in Statele Unite, ca sa-i instruiasca pe americanii de la firma mama. Este vorba despre o firma care produce subansamble pentru industria aviatica si care are sediul intr-un parc industrial de langa Ploiesti.

Referindu-se la problemele legate de infrastructura sanitara, prefectul judetului Prahova, Marius Sersea, prezent la discutiile dintre reprezentantii ambasadei si cei ai companiilor americane din Prahova, a explicat ca o problema in acest sens a fost semnalata de compania Procter&Gamble, care are sediul in orasul prahovean Urlati. In acest oras spitalul a fost inchis prin decizie a Guvernului condus de Emil Boc, unitatea sanitara fiind redeschisa oficial in luna noiembrie anul trecut, fara insa a functiona, din cauza lipsei avizelor de la Ministerul de Finante.

Principalele companii americane din Romania

Cea mai mare investitie a unei companii americane in Romania este cea facuta de Ford, in valoare de 675 de milioane de euro. Compania americana s-a angajat la un proiect de investitii pentru producerea de automobile in valoare totala de 618,14 milioane de euro si la un proiect de investitii destinat producerii de motoare, in valoare de 250,95 de milioane de euro.

Potrivit acordului pe care compania Ford l-a semnat cu statul Roman, producatorul va scoate din fabricile sale, intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2017, peste 810.000 de automobile.

O investitie similara, ca valoare, o are si Smithfield Foods, care a investit peste 600 de milioane de dolari in ferme si abatoare in Romania, in Timisoara si Arad.

Vanzarile Smithfield Foods Romania au crescut cu 10% in primul trimestru al anului fiscal 2013, incheiat la sfarsitul lunii iulie, ajungand la 63,5 milioane de dolari, fata de 57,6 milioane de dolari, valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut.

Grupul american a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a cumparat firmele Agrotorvis si Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distributie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucuresti, precum si un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.

Procter&Gamble a investit 100 de milioane de dolari intr-o fabrica de sampoane si produse cosmetice, aflata in localitatea Urlati, langa Ploiesti.

Emerson a investit 125 de milioane de dolari in echipamente si motoare industriale la Cluj, iar Lufkin a planificat investitii de 125 de milioane de dolari pana la sfarsitul acestui an, in productia de echipamente petroliere. Tot in industria petroliera a investit si Cameron, langa Ploiesti, intr-o uzina de utilaje.

Delphi a investit, langa Iasi, 100 de milioane de euro intr-o unitate de productie de pompoe diesel.

Printre alte companii americane care au investit in Romania se mai numara Pepsico, Philip Morris, Cargill, Citibank, Coca-Cola, General Electric, IBM, Kodak, Microsoft sau UPC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#investitii SUA in Romania, #probleme infrastructura, #birocratie romania, #companii SUA Romania , #Investitii